Solenergi lyfter Brasilien: Kraftverket i Mendubim startar och förnyar energilandskapet

Mendubim solkraftverk har utvecklats och drivs som ett joint venture mellan Scatec, Hydro Rein och Equinor, där alla tre partner har ett lika ekonomiskt intresse på trettio procent i projektet. Vid starten av den kommersiella verksamheten har Alunorte utövat sin optionsrätt och innehar nu de återstående tio procenten. Foto: Equinor

Mendubim solkraftverket i Brasilien, med sina femhundra trettioett megawatt (MW), har nu startat sin verksamhet. Detta innebär en trettio procent ökning av Equinors eget kapital i kraftproduktion i Brasilien. Veronica Coelho, Equinors landschef i Brasilien, betonar att Mendubim är ett viktigt tillskott till Equinors diversifierade energiutbud i landet, som omfattar en robust portfölj av olja och gas samt en attraktiv position inom förnybar energi.

Kraftverket beräknas producera 1,2 terawattimmar (TWh) ström årligen. Ungefär sextio procent av denna ström kommer att säljas genom ett tjugoårigt kraftköpsavtal, uttryckt i amerikanska dollar, med Alunorte, en av världens ledande leverantörer av alumina till aluminiumindustrin. Resten av produktionen kommer att säljas på Brasiliens elmarknad. Anläggningen förväntas leverera verkliga grundprojektavkastningar i mitten av Equinors riktlinjer för förnybara energikällor, mellan fyra och åtta procent.

Tre partner

Olav Kolbeinstveit, senior vice president för onshore och marknader inom förnybara resurser hos Equinor, understryker att lanseringen av detta stora nya solkraftverk i Brasilien, i samarbete med Scatec och Hydro Rein, är en viktig prestation. Equinor har varit verksamma i Brasilien i över två decennier och ser landet som ett kärnområde för långsiktig lönsam tillväxt. Genom att investera i förnybar energi stödjer de Brasiliens ambitioner mot en diversifierad energimix och bidrar till att möta landets förväntade kraftbehovstillväxt.

Betydelse för strategiska mål

Terje Pilskog, VD för Scatec, och Olivier Girardot, VD för Hydro Rein, framhåller projektets betydelse för deras strategiska mål och dess bidrag till en hållbar utveckling. De lyfter fram projektets potential att undvika cirka tre miljoner ton koldioxidekvivalenter.

Brasilien, som är Sydamerikas största kraftmarknad med en betydande förväntad efterfrågeökning, fortsätter att deregulera sin kraftmarknad. Med Mendubim i drift ökar Equinor sin eget kapitalbaserade kraftproduktion i Brasilien med cirka trettio procent till över 1,4 TWh under 2024.

Fördubbling förväntas

Equinors förnybara energiproduktion beräknas fördubblas till cirka 2 TWh under 2024, med ambitionen att bygga upp en betydande och lönsam kraftportfölj i Brasilien, hanterad av deras energihandelshus Danske Commodities.

Equinors förnybara position i Brasilien inkluderar nu tre tillgångar i kommersiell produktion: 162 MW Apodi solkraftverket (44%), 531 MW Mendubim solkraftverket (30%) och 223 MW Serra da Babilônia 1 vindkraftspark (100%), samt en pipeline på över 1,5 GW sol- och vindkraftsprojekt som mognas av Equinors helägda dotterbolag Rio Energy.

Källa: Equinor