Ny teknik balanserar elnätet

Foto: American Public Power / Unsplash

Utmaningarna med elnäten har aldrig varit större än nu, och innovationer krävs för att möta Sveriges framtida ökade elbehov. LUMA Energy bidrar genom att stabilisera frekvensen i elnätet genom dynamisk reglering av produktionen från deras solcellsanläggningar. 

Svenska kraftnät har länge varnat för de utmaningar som uppstår på grund av ojämnheter i elproduktion och konsumtion. Stora variationer mellan produktion och konsumtion kan orsaka frekvensvariationer som potentiellt kan skada kritisk elektrisk utrustning i elnätet och hota försörjningssäkerheten. Svenska kraftnät har därför efterfrågat energiresurser som kan stabilisera frekvensen i elnätet. Marknaden där solcellsanläggningarna stabiliserar frekvensen med hjälp av LUMA EDGE kallas FCR-D Ned.

Genom ett innovativt projekt samarbetar LUMA Energy med kunder med större solcellsanläggningar för att justera produktionen i realtid och balansera elnätet. Genom att agera flexibelt för att möta de dynamiska behoven i elnätet, hjälper partnerskapet inte bara till att säkra elförsörjningen utan främjar även övergången till förnybar energi i ännu större utsträckning.

"Det har varit mycket förändringar kring elnätet nyligen, inklusive nya utmatningsbegränsningar och möjligheter för fastighetsägare att bidra till att bibehålla balans i svenska och nordiska elnätet samtidigt som de tjänar pengar på vägen. Vi har arbetat med att bygga en plattform för el i fastigheter och istället för att enbart övervaka elförbrukningen, hjälper vi våra kunder att aktivt koordinera och styra energin för att optimera besparingar och skapa nya intäkter," säger Mathias Petzäll, utvecklingsansvarig på LUMA Energy.

Med detta initiativ banar LUMA Energy väg för hur teknologiska innovationer inom förnybar energi kan spela en avgörande roll för att möta utmaningarna med att säkerställa en pålitlig och stabil elförsörjning i framtiden.