Elmia Solar sätter fokus på den senaste tekniken inom sol, laddning, lagring och installation

Elbilsladdning. Foto Elmia Solar

Elmia Solar är Nordens nya mötesplats för hela solenergibranschen med affärer, innovationer och nätverkande i fokus. På mässan 13–15 februari 2024 presenteras en bredd av produkter och tjänster, alltifrån solpaneler och växelriktare till montageprodukter, batterier, energilagring och elbilsladdning.

 

Elin Rickardsson, mässansvarig för Elmia Solar. Foto: Elmia Solar
Elin Rickardsson,mässansvarig för Elmia Solar. Foto: Elmia Solar

Med Elmia Solar lanseras en ny fackmässa för solenergibranschen. Mässan kommer ha en stor bredd av utställare och ett scen- och seminarieprogram som belyser viktiga frågor som regelverk, behörighet, kompetensförsörjning, arbetsvillkor, hållbarhet och säkerhet. Bland utställarna finns flera internationella företag från bland annat Kina, Tyskland och våra nordiska grannländer. Utöver att skapa en mötesplats för att träffas och göra affärer är det också ett unikt tillfälle för att uppdatera sig om det senaste inom teknik- och produktutveckling.

– Initiativet till mässan kommer från företag och organisationer i branschen. Vi började planeringen för ett drygt halvår sen och har ett hundratal utställare som kommer att ställa ut på mässan. Önskemålet har varit att mässan ska hållas i februari för att passa branschens förutsättningar då de flesta installationer görs under den varma årstiden, säger Elin Rickardsson, mässansvarig för Elmia Solar.

 

b
På mässgolvet visas de senaste produkterna och lösningarna. Bild: Elmia Solar

 

Intressanta talare och högaktuella ämnen

Scenprogrammet är indelat i tre teman: Framtidens energisystem, Framtidens elnät och markanvändning och Säkerhet. Besökarna kommer bland annat ges möjlighet att lyssna på Filip Johansson, från Chalmers, när han pratar om smart elbilsladdning som flexibilitetsåtgärd i elsystemet. En annan intressant talare är Johan Lindahl, Tekn. Dr. Becuerel Sweden, som kommer berätta om globala trender inom solcellsindustrin.

– Branschen efterfrågar tydlighet och långsiktighet gällande regelverk för att kunna arbeta och planera långsiktigt. Därför kommer vi också lyfta aktuella ämnen gällande regelverk och energipolitik samt moderera debatt- och paneldiskussioner med kunniga inom branschen och politiker som arbetar med energifrågor. Efter första mässdagen kommer vi även arrangera ett branschmingel där deltagarna kan umgås med kollegor, kunder och andra i branschen under trevliga former. 

 

b
Projektledare. Foto: Elmia Solar

 

Prisnomineringar och poddscen

Samarbetspartners till mässan är Installatörsföretagen och branschorganisationen Svensk Solenergi. I samband med mässan bjuder Installatörsföretagen in till Solteknikdagen, en halvdag med solteknik i fokus. Svensk Solenergi kommer bland annat att presentera de nominerade till Solenergipriset som delas ut i tre kategorier: Årets anläggning mark, Årets anläggning byggnad och Årets prestation.   

– I mässhallen kommer det också finnas en poddscen där bland Futurapodden kommer göra inspelningar och sända live. Podden leds av Ulrika Tornerefelt och Per Schlingmann och har fokus på energibranschen, batterier och dess roll i omställningen. Vi ser fram emot tre spännande dagar som bjuder på det senaste inom branschen, nätverkande och erfarenhetsutbyte, avslutar Elin Rickardsson.