Gränslös solenergi - Sunsurf Solars flytande park hyllas

Foto: Johanna Persson

Svensk Solenergi delade ut priset för årets prestation till startupbolaget Sunsurf Solar, som installerade Sveriges första flytande solcellsanläggning norr om Göteborg före jul. Under Svensk Solenergis årsmöte mottog Sunsurf Solar priset och deras VD, Marc Montgomery, uttryckte sin stolthet över erkännandet och betonade betydelsen av att flytande solceller nu etablerats inom svensk solenergi.

Sunsurf Solar grundades 2020 av Martin Örgård, Marc Montgomery och Björn Larsson, tre barndomsvänner med en gemensam passion för miljön. Deras affärsidé, att utforska nya sätt att använda solenergi för att inte bara generera ren energi utan också främja vattenbesparing och optimera markanvändning, tog form genom innovativa lösningar.

Juryn motiverade sitt val genom att lyfta fram fördelarna med flytande solparker, som ökar potentialen för storskaliga projekt utan att konkurrera om markresurserna. Sunsurf Solars teknik, som är anpassad för det nordiska klimatet och använder dubbelsidiga solceller för att öka elproduktionen, hyllades för sin innovativa ansats. Dessutom uppmärksammades solcellernas förmåga att släppa igenom ljus för att inte hämma fotosyntesen i dammen.

Genom sitt arbete med Sveriges första flytande solcellsanläggning visar Sunsurf Solar att solenergins potential i Sverige sträcker sig bortom traditionella mark- och takinstallationer. Deras initiativ och fokus på hållbar utveckling anses vara ett föredöme och en inspirationskälla för teknisk innovation kombinerat med miljöhänsyn.

Juryn bestod av Lars Andrén, författare och föreläsare på Drivkraft, Anna Wolf, Vice VD och expert på elsystem på PowerCircle, samt Michiel van Noord, projektledare på Rise.