Raymonds Innovation och Ivar Kjellberg Fastighets AB belönas för solenergiteknik

Foto: Johanna Peterson

Raymond, en framstående innovatör inom solenergiteknik, tillsammans med Ivar Kjellberg Fastighets AB, en betydande aktör inom byggande och fastighetsförvaltning, har mottagit det välrenommerade Solenergipriset 2024 för deras banbrytande projekt vid Förskolan Brämaregården. Projektet, som har belönats som Årets Anläggning i Solenergipriset, hyllas för sin imponerande innovationskraft, teknologi och design.

Raymonds Smarta Solcellstak är en integrerad lösning som revolutionerar solcellinstallationer genom prefabricerade element som minskar installationstiden och förbättrar arbetsmiljön för takmontörer. Denna innovativa metod möjliggjorde en smidig och säker installation av solcellstaket på Förskolan Brämaregården, ägd av Ivar Kjellberg Fastighets AB. Med hjälp av 15 prefabricerade element kunde 144 solcellspaneler på 400W installeras på endast fyra timmar med hjälp av en kran. Anläggningen förväntas producera 47,232 kWh per år.

"Smarta Solcellstaket kan installeras både vid nybyggnation och vid byte av takbeklädnad och möjliggör även installation av solceller på tak med begränsad bärighet," förklarar Mattias Hansson, utvecklingschef på Raymond.

Lina Jeverstam, VD för Raymond, kommenterar utmärkelsen: "Prefabricerade lösningar är banbrytande inom tre branscher samtidigt: installation, solceller och tak. Det är en ära att, för andra gången, få ta emot detta pris och det visar på den positiva effekt vi kan ha genom att kombinera innovation och hållbarhet."

För Ivar Kjellberg Fastighets AB representerar detta projekt en betydande milstolpe i deras arbete med hållbarhet och långsiktig strategi. "Priset är ett bevis på att vi är på rätt väg," säger Mikael Jansson, VD för företaget. "Genom att investera i innovativa lösningar som Smarta Solcellstak tar vi ett steg närmare vårt mål om att skapa mer hållbara och energieffektiva byggnader," fortsätter Jansson.

Solenergipriset, som tilldelas av Svensk Solenergi, syftar till att lyfta fram och belöna innovativa solenergiprojekt för att främja en grönare framtid. "Raymonds och Ivar Kjellberg Fastighets AB:s arbete är en hyllning och ett bevis på potentialen inom solenergi. Deras projekt visar vägen för hur solenergi kan integreras på ett estetiskt tilltalande sätt med minimal miljöpåverkan och hög effektivitet," säger Anna Werner, VD för Svensk Solenergi.