Premiär för solenergimässan Elmia Solar

Elmia Solar-mässan i Jönköping samlar 120 utställare och presenterar ett imponerande scenprogram för att forma framtidens solenergibransch. Foto: Anders Carlsson

Den första upplagan av Elmia Solar har dragit i gång. Målet är att mässan ska bli Nordens nya mötesplats för solenergibranschen. 120 utställare och två scener fullmatade med föreläsningar på temat solenergi finns på plats i mässhallarna i Jönköping den 13-15 februari.

Av Anders Carlsson

”Vi har skapat ett brett och högaktuellt scenprogram på Elmia Solar. Vi tror att många besökare kommer att dras till scenen för att ta del av föreläsningarna under mässdagarna, säger Anna Werner”, VD på Svensk Solenergi.

På grund av det ökade energibehovet i Sverige står solenergibranschen inför en snabb teknikutveckling och förändringar i regelverk. Tanken är att detta ska speglas både på scenen och på mässgolvet.

Alla föreläsningar kommer att följa något av de tre olika teman: Framtidens energisystem, Säkerhet och Framtidens elnät och markanvändning.

På stora scenen lyfts aktuella frågor som säkerhet, flexibilitet i elsystemet och återvinning av solcellsmoduler, men även nationell och internationell utveckling inom solenergibranschen. Här finns  för Sverige viktiga teman som byggnadsintegrerade solceller eller en kombination av jordbruksverksamhet och solparker.

Bland föreläsningarna i scenprogrammet finns Malin Unger, arkitekt och projektledare på RISE, som kommer att tala om hur vi skapar rätt förutsättningar för byggnadsintegrerad solel, och Charlotte Eisner, Senior Lead Business Development på CEVT/ZEEKR, som ska föreläsa om framtidens självkörande soldrivna elbilar.

På mässan finns också en poddscen med livesändningar från Elinstallapodden, Futurapodden och Energistrategipodden. Här blir det intervjuer med talare och utställare samt diskussioner om ny teknik och energiomställningen

De 120 utställarna ska visa ett brett utbud av produkter och lösningar – alltifrån solpaneler och växelriktare till energilagring och elbilsladdning. Bland utställarna finns Nordmont, CheckWatt, Fronius, LONGi, SAJ och Ferroamp samt grossister som EWS, Senergia, KP Energy och Aprilice.  

Intresset för att ställa ut har också spridit sig utanför Europas gränser och flera internationella företag från bland annat Kina, Tyskland och Nederländerna samt från de nordiska länderna finns representerade bland utställarna.

– Mer än en tredjedel av de 120 utställarna är utländska företag. Det är ett tydligt tecken på att mässan nått ut och accepterats av de stora aktörerna i Europa. Naturligtvis är vi också glada över den stora responsen bland svenska företag och organisationer, säger Elin Rickardsson, mässansvarig för Elmia Solar.