Gyllene solcellsfasad hos Fastpartner

Innovativt samarbete mellan Soltech Energy Solutions och Fasadsystem har resulterat i en gyllene solcellsfasad på Fastpartners kontorsfastighet i Solna. Foto: Roger Spetz, Gatun Arkitekter

Två Soltechbolag har framgångsrikt installerat och tagit i drift en solcellsanläggning på taket och en solcellsfasad med guldglans på Fastpartners kontorsfastighet i Solna. Soltech Energy Solutions ansvarar för takinstallationen medan Fasadsystem ansvarar för driftsättningen av solcellsfasaden. Tommie Standerth, VD för Fasadsystem, delar mer information om projektet och betonar fördelarna med solcellsfasader.

Fastigheters skal behöver inte längre endast ha en isolerande funktion. Genom att integrera solceller i fasaden kan fastigheten utnyttja mer av solens strålar samtidigt som den får en estetiskt tilltalande yta.

En solcellsfasad utgör dessutom ett passande komplement till en solcellsanläggning på taket. Ett exempel på denna kombination av takmonterade solpaneler och arkitektoniskt designad solcellsfasad har nu realiserats på Fastpartners kontorsfastighet i Centrala Frösunda, Solna.

– Vi är stolta över att ha projekterat och installerat en gyllene solcellsfasad för Fastpartner. Fasaden tillför fastigheten en klimatskal som inte bara är estetiskt tilltalande, utan även genererar förnybar solel. Det är glädjande att flera Soltechbolag har samarbetat för att skapa en fastighet som producerar energi, säger Tommie Standerth, VD för Fasadsystem.

Både tak och fasad utnyttjas optimalt. Designen av solcellsfasaden är skräddarsydd för att både optimera solpanelernas exponering mot solen och integreras estetiskt med den övriga byggnaden. I framtiden kommer fastighetens verksamhet dra nytta av solenergi från både solcellsfasaden och den tidigare installerade takmonterade solcellsanläggningen från Soltech Energy Solutions.

– Denna fastighet har nu blivit ett imponerande exempel inför framtiden som andra fastighetsägare och samhällsutvecklare bör inspireras av. Om målet är att skapa en stadssiluett som kombinerar design, hållbarhet och funktionalitet, bör solcellsfasader vara en självklarhet för varje större byggprojekt framöver, avslutar Tommie Standerth.