Svenska kyrkan satsar på solenergi med Raymond

Hedareds församlingshem med solcellstaket Smart Solar Roof. Foto: Martin Bäringtoft

Svenska kyrkan har valt Raymond, vinnare av Solenergipriset 2024, som sin partner och leverantör av solenergilösningar. Genom ett nyligen tecknat ramavtal garanterar Raymond en pålitlig och trygg leverans av högkvalitativa, hållbara solenergilösningar som uppfyller Svenska kyrkans behov och strikta krav. Ramavtalet är en viktig milstolpe som främjar kyrkans mål om att öka egen energiproduktion och uppnå klimatneutralitet senast 2030.

Svenska kyrkan förvaltar över 20 000 byggnader i hela landet, och dess miljömål innebär en betydande roll i energiomställningen. Genom partnerskapet med Raymond får Svenska kyrkan specialanpassade solenergilösningar som lever upp till dess höga miljöstandarder. Raymonds produkter är inte bara effektiva utan också producerade med full transparens i tillverkningsprocessen, vilket överensstämmer med Svenska kyrkans hållbarhetsambitioner.

Lina Jeverstam, VD på Raymond, uttrycker glädje över samarbetet: "Vi är stolta över att ha fått förtroendet att leverera solenergilösningar till Svenska kyrkan. Genom att erbjuda hållbara och effektiva produkter, kombinerat med vår specialiserade expertis inom solenergi, bidrar vi till att hjälpa kyrkan att nå sina mål om ökad förnybar energiproduktion.”

De historiska och kulturellt värdefulla kyrkorna och deras omgivningar utgör viktiga miljöer som kräver särskild omsorg. Raymond erbjuder estetiskt tilltalande produkter som smälter in väl i dessa miljöer, vilket gör företaget till en idealisk partner för Svenska kyrkan. Raymonds breda sortiment inkluderar högeffektiva paneler, olika färgval, markmonterade lösningar och prefabricerade byggnadsintegrerade solcellsanläggningar.

”Vid takbytet på vårt församlingshem kändes det säkert att välja Smart Solar Roof eftersom det var mer miljövänligt och kostnadseffektivt än att använda nya takpannor med utvändiga solpaneler,” säger Hans Carlsson, fastighets- och kyrkogårdschef vid Sandhult-Bredareds församling.

Raymonds, prefabricerade produkt, det integrerade solcellstaket Smart Solar Roof, tillverkas i den egna fabriken i Göteborg. Detta minskar inte bara installationskostnaderna och tiden, utan förbättrar även arbetsmiljön för montörer. "Jämfört med traditionella installationer av betongtegeltak med externa solpaneler, minskar lösningen kraftigt CO2-utsläppen med upp till 85%," säger Mattias Hansson, CTO på Raymond.