Epishine investerar i produktionsanläggning som möjliggör storskalig tillverkning av tryckta solceller

I sin nya fabrik kan Epishine tillverka hundratals miljoner moduler per år. Bildkälla: Epishine

Linköpingsbaserade Epishine, som är en ledande utvecklare och tillverkare av flexibla, tryckta och organiska solceller, är ett tillväxtbolag som just nu storsatsar och utvecklas i rekordfart. Bolagets målsättning är att positionera sig som världens ledande leverantör av prisvärda, klimatvänliga och transportvänliga solceller.  Investeringen i en ny fabrik gör Epishine redo att skala upp sin produktionskapacitet till hundratals miljoner solcellsmoduler årligen.

Text: Annika Wihlborg

 

b
Anders Kottenauer, vd på Epishine. Bildkälla: Epishine

Solcellsbolaget Epishine grundades som en spinoff från Linköpings universitet 2016.  Verksamheten bygger på banbrytande tillverkningsgenombrott och baseras på över 30 års forskning inom organisk elektronik och solceller. Epishines första produkt är en innovativ patenterad inomhussolcell optimerad för att tillvarata inomhusljus som enkelt kan integreras i elektronikprodukter som drivs på lågström.

Minskar engångsbatteriernas negativa miljöpåverkan

Ambitionen är att Epishines solcellsteknik ska kunna ersätta batterier och på längre sikt även kunna ersätta byggnadsintegrerade solceller och solcellsparker och vd Anders Kottenauers ambition är att Epishine ska bli globalt marknadsledande i segmentet för tryckta solceller. Han ser en omfattande potential i att Epishines teknologi kan minska den negativa miljöpåverkan från engångsbatterier och förutspår samtidigt ett ökat antal storskaliga applikationer med fokus på just tryckta solceller.

 

b
I november 2023 offentliggjorde Epishine sin investering i en ny storskalig produktionsanläggning i Tornby industriområde
i Linköping. Bildkälla: Epishine

Framgångsrik finansieringsrunda

På senare år har flera namnkunniga investerare fått upp ögonen och investerat i bolaget.  2021 gick Axel Johnsons investeringsbolag Axsol in som bolagets största enskilda ägare då Epishine genomförde en finansieringsrunda på 80 miljoner kronor. Sedan dess har även Karl-Johan Perssons investmentbolag Philian, Beijerfamiljen och näringslivsveteranen Vigo Carlund investerat i Epishine. Den tekniska utvecklingstakten är hög i Epishine, sommaren 2023 genomförde bolaget en finansieringsrunda på 60 miljoner kronor, då bland annat Jula Miljö & Energi anslöt sig till delägarna.

I november 2023 kom beskedet att Epishine investerar i en ny fabrik med en produktionskapacitet på hundratals miljoner moduler per år. Med den nya fabriken industrialiseras produktionsprocessen på allvar.

Kan tillverka hundratals miljoner moduler

–Vi går från produktion i tiotusentals moduler per år till att nu tillverka hundratals miljoner moduler per år. Den nya fastigheten kommer även att innehålla lokaler för, forskning och utveckling, säger Anders Kottenauer, som tog över vd-posten i Epishine i september 2023.

Epishine har initialt haft ett stort fokus på proptech-kunder, men får nu förfrågningar även från sektorer. Inte minst konsumentprodukter som till exempel fjärrkontroller.

–Under 2023 har vi gått från fem till ett femtontal serieprodukter som är redo för lansering. Vi har dessutom ytterligare hundratals fler produkter under utveckling. Med den här nya fabriken expanderar vi inte bara, vi förkroppsligar ett nytt paradigm av skalbar solcellstillverkning för framtiden, säger Anders Kottenauer.