Energiautonoma fordon, ofta kallade solcellsdrivna elfordon, låter kanske som en dröm, men är sedan flera år också verklighet. I ett nytt forskningsprojekt ska VTI utvärdera prestanda och affärsmöjligheter med tre-hjulingar som delvis laddas av solel.
I projektet, som finansieras av Energimyndigheten och genomförs tillsammans med Clean Motion AB, ska prestanda, effektivitet och användarerfarenhet från företagets eldrivna tre-hjuling EVIG utvärderas. Fordonet används för lätta transporter i stadsmiljö och har solpaneler på taket och laddas med förnybar energi under körning.
Transportfordonet används i dag i Frankrike, Spanien, Sverige, Nederländerna och Saudiarabien och från samtliga dessa länder kommer data att samlas in. Ett viktigt mål är att identifiera skillnader i prestanda mellan olika regioner, klimat och driftsförhållanden.
– Energidrivna autonoma fordon erbjuder en unik möjlighet att förbättra transporternas hållbarhet genom att minska beroendet av el från elnätet och sänka driftskostnaderna. Deras prestanda är dock starkt beroende av väder, geografi och teknisk effektivitet, vilket innebär utmaningar för en bred implementering, säger projektledaren och VTI-forskaren Harrison John Bhatti.
I projektet undersöks också användarperspektivet, fordonens kostnadseffektivitet och olika utmaningar vid införandet på olika marknader. Den erfarenheten och kunskapen ska sedan användas för att utveckla möjliga affärsmodeller och marknadsstrategier för solcellsdrivna fordon.
– Projektet är ett första steg i forskningen om energiautonoma fordon och kommer att utgöra basen för flera fortsättningsprojekt. I nästa steg hoppas vi kunna inkludera fler fordonstyper och transporter, säger Harrison John Bhatti.
Lätta fordon har avsevärt lägre energiförbrukning vid drift, vilket medför att de integrerade solpanelerna på EVIG gör verklig operativ nytta då de kan stå för merparten av fordonets energibehov vid rätt förhållande.
– Genom att kombinera låg fordonsvikt, hög verkningsgrad i drivlinan och optimerade solpaneler kan EVIG i princip bli självförsörjande under rätt förhållanden. Det innebär att vi inte bara minskar laddbehovet – vi omdefinierar vad som är möjligt för eldrivna transportfordon i urbana miljöer, säger William Collings, CTO på Clean Motion.
Projektet ”Energiautonoma fordon – analys av solcellsdrivna elfordons operativa prestanda och användarerfarenheter” startar i juni 2025 och ska vara slutfört vid utgången av 2027. Det finansieras inom ramen för forskningsprogrammet FFI, Fordonstrategisk forskning och innovation, Nollutsläpp.
Källa: VTI