Solcellspark invigd i Hallstavik

Sveriges största solpark. Pressbild: Bra Miljöval
Sveriges största solpark. Pressbild: Bra Miljöval

Nyligen invigdes en ny solcellspark utanför Hallstavik. Bakom satsningen står solenergiföretaget Alight och dagligvarukoncernen Axfood. Anläggningen producerar el märkt med Bra Miljöval, vilket innebär att elen uppfyller särskilda miljökrav.

Solparken har en installerad effekt på 64 MWp och beräknas årligen producera 63 GWh el, motsvarande hushållselen för cirka 12 000 villor. Elen levereras via ett elköpsavtal där Axfood köper elen från parken, som byggts, ägs och drivs av Alight.

— Med Sveriges största solpark adderar vi förnybar el till marknaden. Att den dessutom är märkt med Bra Miljöval bidrar ytterligare till en hållbar elförsörjning, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Axfood har efterfrågat miljömärkt el, vilket lett till att Alight valt att certifiera solparken enligt Bra Miljövals kriterier. Dessa omfattar bland annat krav på återvinning av solpaneler och att anläggningen inte får byggas i områden med skyddsvärd natur.

— Vi är stolta över att Sveriges största solpark uppfyller Bra Miljövals höga krav, som innefattar både produktion av förnybar el och ett långsiktigt engagemang för att bevara miljön där vi verkar. Miljömärkningen är ett kvitto på vårt arbete för en hållbar energiförsörjning och förhoppningsvis inspirerar det andra, säger Johanna Snickars, kommunikations- & hållbarhetschef på Alight.

— Kundernas efterfrågan driver på miljömärkning av förnybar el, och den här solparken är ännu ett bevis på det. Företag som vill göra mer än ”bara” köpa förnybar el ser att el märkt Bra Miljöval är en pålitlig miljöprodukt som dessutom följs upp och granskas årligen, säger Kim Blomster, produktansvarig Bra Miljöval Elenergi.

Krav för Bra Miljöval-certifiering av solcellsparker:

  • Anläggningen får inte placeras inom områden som klassas som skyddsvärd natur enligt Naturskyddsföreningens kriterier.
  • Det ska finnas en plan för hur solpanelerna ska tas om hand och återvinnas när anläggningen monteras ned.