Europeiska solpanelstillverkare begär akut stöd från EU

Solar Park Weesow-Willmersdorf (i norr om Berlin, Tyskland. Pressfoto: Energikoncern EnBW / Fotograf: Paul Langrock)

Europeiska tillverkare av solpaneler har uppmanat Europeiska unionen att införa akuta åtgärder för att förhindra att lokala företag tvingas stänga på grund av prispress från kinesiska importvaror, enligt en brev som Reuters har tagit del av.

Flera europeiska solpanelstillverkare har de senaste månaderna meddelat planer på att stänga fabriker, med hänvisning till trycket från en översvämning av importer och ett överskott av solpanelsdelar som har hopat sig i europeiska lagerlokaler och pressat ner priserna.

Risk att förlora tillverkningskapacitet

I ett brev till Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen varnade branschorganisationen European Solar Manufacturing Council (ESMC) för att utan snabb hjälp riskerar EU att förlora mer än hälften av sin operativa tillverkningskapacitet för solfotovoltaiska moduler inom loppet av några veckor.

- Under de kommande 4–8 veckorna står stora EU-producenter av PV-moduler och deras europeiska leverantörer inför att behöva stänga ner tillverkningslinjer om inte omfattande akuta åtgärder genomförs omedelbart, stod det i brevet, daterat den 30 januari.

Snabba åtgärder behövs

ESMC efterfrågade att EU skulle införa akuta åtgärder, inklusive ett program för uppköp av överskottslager av EU:s solmoduler för att lindra överskottet, samt ändra reglerna för statligt stöd för att öka stödet till lokala solpanelstillverkare. Om dessa åtgärder inte kan genomföras snabbt, bör EU även överväga "skyddsåtgärder" som kan innefatta tullar och kvoter för att motverka en tillströmning av importvaror, föreslog brevet.

Europa expanderar snabbt sin solenergi, med en rekordinstallation av 56 GW ny kapacitet förra året. Men även om denna snabba tillväxt är avgörande för att uppnå klimatmålen, är den också kraftigt beroende av importerade komponenter från Kina. Detta har fått vissa andra branschgrupper att motsätta sig tullar som skulle kunna störa leveranser från Kina och potentiellt bromsa utrullningen av grön energi.

Bland de europeiska företag som kämpar finns Schweiziska Meyer Burger, som denna månad meddelade planer på att stänga sin förlustbringande produktionsanläggning i Tyskland om inte regeringen levererade utlovat stöd.

Källa: Reuters