Finländska staden St. Michels planerade solpark kan bli verklighet inom två år

Nordic Generation har öppnat två kontor i Finland när det utvecklar en 350 megawatt pipeline av vind- och solenergiprojekt i landet. Foto: Nordex.

Nordic Generation, ett företag specialiserat på vind- och solenergiprojekt, planerar att bygga en stor solpark i St. Michels Vehmaskylä-område. Företaget har för avsikt att hyra nästan 130 hektar mark från staden Mikkeli för detta ändamål.

Planerad att vara i drift från och med 2026, skulle solkraftverket på Suursuon-området kunna producera upp till 100 megawatt ström, enligt företagets VD, Marko Salmela.

- Projektets slutliga omfattning kommer att klargöras under planeringens gång, säger, Salmela.

Dränerad myrmark

- Staden St. Michel kommer att hyra ut markområdet för en period av 45 år. "Det hyrda området, som delvis ligger på en dränerad myrmark, anses ha liten betydelse för skogsbruk av staden, säger Topiantti Äikäs, chef för markanvändning i staden.

Ett officiellt beslut om uthyrning har tagits av staden, och ett hyresavtal kommer att undertecknas när möjligheten att överklaga beslutet löper ut.

I det inledande planeringsskedet kommer Nordic Generation att utvärdera hur solpanelerna ska implementeras och genomföra nödvändiga miljö- och naturstudier.

Kartläggning

Solenergiproduktionen i regionen Södra Savolax väntas expandera, med stora solkraftverk som redan är färdigställda eller under uppbyggnad i Juva, Sulkava, Pertunmaa och Hirvensalmi. Enligt en kartering som gjordes förra våren finns det totalt 900 hektar lämplig mark för solkraftverk i området kring St. Michel.

Källa: Yle Uutiset