ISAB Energi använder intelligenta batterilagringslösningar från Xolta

Foto: Piqsels

ISAB Energi meddelar man börjar sälja intelligenta batterilagringslösningar för hus med solpaneler från den danska batteritillverkaren Xolta. Xoltas batterier använder maskininlärning, en av grunddelarna inom AI, för att kontrollera väderleksprognosen, elpriset och historisk elkonsumtion för att optimera elanvändningen och minska elkostnaden. Bakom Xolta står den syftesdrivna investeringsfonden Ebbefos, som investerar i företag som gör något bra för världen.

 Det gäller intelligenta batterier från den danska tillverkaren Xolta som nu blir tillgängliga i hela Sverige tack vare ett nytt partneravtal med ISAB Energi. Xoltas batterier sticker ut genom en mjukvara som använder maskininlärning för att optimera elanvändningen och minimera elkostnaden. Batteriet analyserar väderleksprognosen, elpriserna och den historiska energianvändningen för att avgöra när det ska ladda upp, behålla laddning respektive ladda ur för att ge bästa möjliga ekonomi.

– Xolta har den ledande tekniken för intelligenta batterier. Det här är en marknad som växer i rekordfart och där vi har en väldig potential att ta stora andelar. I det blir Sverige en viktig marknad för oss, och från våra marknadsutvärderingar hittills har vi lärt oss att det finns ett stort behov på marknaden, säger Lars Kruse, vd på Xolta.

Batterimarknaden på stark frammarsch

Den svenska marknaden för solcellsbatterilösningar har just börjat ta fart. Problematiken och utmaningarna med att kapa effekttoppar och balansera elnätet har blivit alltmer uppmärksammat det senaste året.

– Vi är väldigt glada över det här samarbetet och att tillsammans kunna ta Xoltas batterier till Sverige. Det är helt rätt läge nu, och alla i organisationen tycker att det här är helt enastående produkter. När den svenska marknaden nu börjar ta ordentlig fart gäller det att ta vara på möjligheten, säger Jonas Nilsson på ISAB Energi.

Används som elnätssupport genom EU-projekt

Xoltas större batterier, med kapacitet mellan 80 och 2000 kilowattimmar, för industrier eller flerbostadshus, används i dag även för att avlasta elnätet i Danmark, Australien och Tyskland genom EU-projektet The Smart Island Energy System.

Xoltas kompaktbatterier finns i kapaciteterna 5 respektive 10 kilowattimmar och kan anslutas direkt till elcentralen, oberoende från solcellerna. De kan därför användas till alla typer av solcellsanläggningar, oavsett växelriktare. Batterierna kan också parallellkopplas för högre kapacitet i till exempel mindre bostadsrättsföreningar.