Solceller på taket till verkstaden ger överskott

Bild: Vattenfall

Connys Entreprenad i Höör tog ett stort steg för ökad hållbarhet när en solcellsanläggning installerades på företagets verkstadstak förra året. Steget var oväntat lätt att ta ur ett ekonomiskt perspektiv.

– Varför gör inte alla det här? Det spar både pengar och energi, säger Conny Andersson som är företagets vd och nu planerar en utbyggnad av anläggningen.

Connys entreprenad, CEAB, jobbar med järnvägsunderhåll och andra uppdrag för järnvägen. Det kan handla om allt från att röja sly längs banvallarna till avancerade anläggningsarbeten som kräver högsta effektivitet för att minimera driftstopp för tågen. Förutom effektivitet, säkerhet och flexibilitet förväntar sig kunderna i allt högre utsträckning att verksamheten är hållbar och lämnar minsta möjliga klimatavtryck.

Kraven blir allt högre och högre från våra beställare

– Kraven blir allt högre och högre från våra beställare och vi vill ligga i framkant, säger Conny Andersson som är företagets grundare och vd.

Miljöengagemanget hos Conny Andersson själv och de tjugotal anställda i företaget är också en drivkraft i projektet.

– Det är för nästa generations skull. De ska få det så bra som möjligt.

Nära från idé till verklighet

Idén till att installera solceller kläckte Conny Andersson tillsammans med CEAB:s affärsutvecklare Tony Andersson.

– Jag satt och funderade på solceller på vårt stora tak och tog diskussionen med Tony som började grotta ner sig i tekniken och lösningarna. Sen rullade det på.

Från idé till verklighet var steget inte så långt. Sadeltaket på CEAB:s stora verkstadsbyggnad sluttar mot norr och syd och större delen av verkstadens tak på sydsidan passar bra för en installation. För en solcellsanläggning i Sverige är det en fördel, men inget krav, att solpanelerna är riktade söderut.

För att klara företagets energibehov, och även kunna producera ett överskott, togs cirka 30 procent av byggnadens totala takyta i anspråk för solcellsanläggningen. 326 kvadratmeter solceller installerades symmetriskt på bägge sidor om en utbyggnad av taket.

Planerar utbyggnad

Anläggningen producerar cirka 55 000 kilowatt-timmar el per år som används till belysning, maskiner, datorer och uppvärmning. Det motsvarar ungefär hälften av företagets elbehov, men ändå producerar man tidvis mer energi än man gör av med. I lösningen som CEAB valt säljs överskottsenergin till Vattenfall som varit en partner i konstruktionen av anläggningen och som säkrar eltillförseln till företaget utöver den egna produktionen. Sedan anläggningen togs i drift är det tydligt att solen inte behöver skina från en klarblå himmel för att anläggningen ska producera el. Även dagsljus en molnig decemberdag ger kraft.

– Men vi säljer mest el när det är som varmast och soligast ute, säger Tony Andersson.

– Då kan vi inte härbärgera energin själv. Det mest optimala ekonomiskt vore att förbruka den energi som solen producerar, men för det krävs det någon form av lagringslösning – vilket är något som vi är intresserad av för framtiden.

Det är få investeringar vi gör i verksamheten som har en sån avkastning

Tony Andersson konstaterar att företagets solcellsanläggning minskar driftskostnaderna, ökar värdet på fastigheten och tillhandahåller hållbart lokalproducerad el.

– Det är få investeringar vi gör i verksamheten som har en sån avkastning, konstaterar Tony Andersson.
Anläggningen på verkstadstaket beräknas vara återbetald inom åtta år, men redan nu planeras en utbyggnad.

– Kalkylerna har hittills stämt klockrent med utfallet, säger Tony Andersson som tillsammans med Vattenfall planerar en utbyggnad av solcellsanläggningen med cirka 40–50 procent för att maximera produktionen.

– Men utmaningen är också det utseendemässiga. Det estetiska är viktigt i allt vi gör och vi undersöker nu hur vi ska få solcellerna att harmoniera med takets linjer. Specifikt skulle vi vilja ha snedskurna dummy-profiler vilket vi hoppas att Vattenfall kan hjälpa oss med.

Källa: Vattenfall