Solkraftverk tar hjälp av satelliter för att förutsäga molntäthet

Foto: NOAA/Wikimedia Commons

Molnigt väder minskar solkraftverks effektivitet, men väderprognosen ”molnigt väder” kan betyda mycket och för få mer detaljerad information av hur mycket solljus molntäcket släpper igenom har en ny metod, som i detalj beskriver molnoptiska egenskaper, tagits fram.

En studie om tekniken har nyligen publicerats i Journal of Renewable and Sustainable Energy. Den satellitbaserade tekniken kallas Spectral Cloud Optical Property Estimation, eller SCOPE. Den består av ett antal geostationära satelliter som Nasa skickade upp i omloppsbana 2016 som mäter på vissa fasta punkter på jorden.

Instrument på satelliterna mäter strålning från jorden vid vissa våglängder.

SCOPE-metoden uppskattar tre egenskaper hos moln som avgör mängden solljus som når jordens yta. Den första är molnhöjd, det vill säga höjden till toppen av varje moln. Den andra – molntjocklek - är skillnaden i höjd mellan molns över- och underkant. Den tredje egenskapen är molnens optiska djup, ett mått på hur ett moln modifierar ljus som passerar genom det.

Mängden absorberat ljus beror också på ljusets våglängd. Absorptionen är särskilt varierande för ljus i det bredare infraröda spektrumområdet, mindre för ljus i det smalare synliga intervallet.

SCOPE-metoden kan med fördel kompletteras data från markbaserade väderstationer för högre noggrannhet.

Noggrannheten hos metoder har utvärderats vid sju platser runtom i USA, dag som natt och i olika slags väder.

– SCOPE kan användas under både dag och natt med tillförlitlig noggrannhet, säger en av  medförfattarrna till studien, Carlos F.M. Coimbra vid American Institute of Physics, som menar att metoden är särskilt lämplig för att tillhandahålla exakta realtidsuppskattningar av molnoptiska egenskaper för solprognosapplikationer, tack vare att data från satelliterna skickas med så hög frekvens.