Arctic Solar - Solenergi i nordiskt klimat

Bild: Pixabay

Den 25 mars 2020 är det dags för Arctic Solar – Solel i nordiskt klimat. En internationell konferens med talare från Task 13.

Programmet innehåller även föredrag om spännande utvecklingsprojekt inom solel, trender och omvärldsanalys, finansiering av solelanläggningar, samt olika parallella spår där du har möjlighet att välja det du är intresserad av.

Vi kommer presentera resultatet från den världsunika anläggningen Solvåg, ett spännande forskningsprojekt i skärningspunkten mellan arkitektur, teknik, energi och design. Förutom att det är en storskalig forskningsanläggning för dubbelsidiga solpaneler i kallt klimat, skapar och inringar panelerna även en grön park och social mötesplats för besökare och verksamma på universitetsområdet i Piteå.

Solvåg är uppbyggd av 117 paneler som fångar solinstrålning på framsidan och reflekterat solljus på baksidan av panelen. De är placerade i olika väderstreck och lutningar mot solen längs en organiskt utformad upphöjd trallslinga. Syftet är att undersöka optimal placering och verkningsgrad av de dubbelsidiga solpanelerna.