Forskning kring verkningsgrad och livslängd hos solfångare

Energimyndigheten har beviljat Absolicon 3,9 miljoner kronor för fortsatt forskning och utveckling som syftar till högre verkningsgrad och längre livslängd på de koncentrerande solfångarna.

Stödet ska till projektet ”Optik och modeller för koncentrerande solfångare 2” som är en fortsättning på det projekt som resulterade i utvecklingen av den nya solfångaren T160.

I projektet kommer nya material och tillverkningstekniker provas och de solfångare som idag tillverkas analyseras för att kunna garantera kunden en ännu längre livslängd.

Energimyndigheten bedömer i sitt beslut att: ”projektet har hög energirelevans och betydelse för industriell utveckling i Sverige och internationell. Marknadsförutsättningarna bedöms som stora och gynnsamma.”

Vidare skriver Energimyndigheten: ”Projektet bedöms ha hög vetenskaplig kvalité. Innovationshöjden bedöms också vara hög då projektet omfattar utveckling av materialegenskaper och robusthet.”

- Stödet är en bra uppmuntran i vårt arbete. När vi nu planerar för nya produktionslinor är det viktigt att vi parallellt fortsätter med forskning och utveckling, menar Joakim Byström, vd på Absolicon.

Ett av projektets mål är att öka värmeproduktionen ytterligare tio procent.

Absolicon deltar i International Energy Agencys program ”Solar Heating and Cooling” i det delprojekt som handlar om stora solfångarfält i fjärrvärmenät, Task 55. Genom stödet från Energimyndigheten får Absolicon möjlighet att ta en större roll i det projektet där de flesta institutioner och företag som arbetar med solvärme i stora fält samarbetar.

Projektet innehåller både industriell forskning och experimentell utveckling och drivs med Joakim Byström som projektledare och Jonatan Mossegård som forskningsledare. Stödnivån är 60 procent av företagets kostnader.