Sol, vind och vatten – Varberg Energi leder den förnybara energivågen

Höga berg och djupa hav. Varberg Energis egen melodi låter inte alltför olik den välkända klassikern. Deras drömmar, eller snarare deras arbete har alltid haft ett starkt förnybart miljö- och hållbarhetsfokus. Företaget var först i Sverige med att bygga en vindkraftspark och först bland energibolagen att sälja el från enbart förnybara energikällor till alla sina kunder, stora som små.

 

Nu har de också byggt Sveriges största solcellspark. Vid E6:an och Västkustbanan ligger Solsidan, på hela 6 hektar med 15 003 kvadratmeter solcellsyta. Varberg Energi, eller energipionjärerna som de kallas, har skapat ett framgångsrecept som alltid verkar driva dem framåt.

– Vi var tidiga med vindkraft och byggde Sveriges första vindkraftspark, Bäckagård. Idag är verken 25 år gamla, nedmonterade och på väg till Italien där de kan få ett längre liv. Ett beslut som ligger i linje med vårt ständiga framtids- och utvecklingstänk, säger Emma Wrege, Försäljningschef Varberg Energi.

Ett framgångsrecept

Men det är ju inte bara Varberg Energi som gärna tänker på miljön och hållbarhet, idag är det en del av samtliga företags utvecklingsstrategier. Frågan är snarare, vad är det som gör att företaget hamnat i framkant av den förnybara energivågen i Sverige?

– Vi har alltid haft ett starkt fokus på miljön. Det i samband med ett långsiktigt tänk, kunnig personal och starkt stöd från vår ledning gör att vi har kunnat jobba effektivt och gynnsamt. Som vår vd Björn Sjöström brukar säga, det finns i vårat DNA.

Mod, kunskap och framåtanda

”Nu sticker vi ut hakan och vågar satsa på solkraft och bygger Sveriges största solcellspark.” Emma berättar om processen från ax till limpa och hur smidigt arbetet gick från första början.

– Solsidan ligger bredvid vår vindkraftspark Munkagård, vid E6:an och Västkustbanan strax söder om Varberg. Ett strategiskt läge bland annat på grund av den direkta anslutningen till vindkraftsparken, den befintliga infrastrukturen och elanslutningar som redan fanns på plats. Allt detta gjorde att vi kunde hålla kostnaderna nere och nå priser som vi egentligen inte skulle nå på flera år i Sverige.

Valet av placering beror inte bara på grund av en gynnsam logistik, utan också platsens synlighet och tillgänglighet.

– Vi ville bygga Solsidan där den kunde synas. På så sätt kan vi inspirera människor till att få upp intresset för sol och satsa mer på solkraft och kanske våga sätta upp paneler på sina egna tak. Parken har fått väldigt mycket uppmärksamhet i form av studiebesök och förfrågningar drivet av ett genuint intresse. Jag tror att den har ett stort intresse för Sverige. Vi visar på något sätt att det går att bygga en sådan anläggning. Att det funkar.

Ekologisk och naturlig skötsel

Som en trevlig fotnot berättar Emma om de 30 får som strövar omkring bland solcellerna och betar gräset som växer där. Fåren håller efter skötseln av marken och får i sin tur skydd mot väder och vind under solcellerna. En slags ekologisk cirkel sluts. Emma avslutar med framtidstro och en förhoppning om ett förnybart energi-Sverige.

– Fokus ska ligga på miljö och hållbarhetsperspektivet, det finns inga andra alternativ.

 

Fakta

Solsidan

Storlek: 6 Hektar (15 003 kvadratmeter solcellsyta)

Antal: 9 312 Paneler (290 watt-peak (toppeffekt) per panel)

Kapacitet: 2,7 megawatt

Planerad elproduktion: 3 gigawattimmar, motsvarar 250 eluppvärmda villor

Beslut togs 2014. Investeringsbudgeten låg på 23 miljoner kronor. Solkompaniet i Sverige AB fick uppdraget att bygga genom totalentreprenad. Arbetet startade april 2016 och parken driftsattes redan 30 juni 2016. Solsidan invigdes 23 september 2016.

 

Socialt ansvarstagande

Varberg Energi kommer under vintern 2016 som ett av de första bolagen i Sverige att verifieras enligt ISO 26000. Varberg Energi har valt att göra detta för att de som energibolag vill ligga i framkant när det gäller att agera för en bättre samhällsutveckling.  ISO 26000 handlar just om socialt och hållbart ansvarstagande, om öppenhet och mångfald och relationen med intressenter.