75 procent av amerikanerna för utsläppsbegränsningar på koldioxid.

Nyligen utfärdade Donald Trump ett presidentdekret som ska lägga om USA:s klimatpolitik. Foto: Wikipedia.

Nyligen utfärdade Donald Trump ett presidentdekret som lägger om USA:s klimatpolitik. Han hävde de restriktioner på kolkraften som president Barack Obama infört i form av Clean Power Plan.

President Trumps beslut har mött stark kritik. Enligt en färsk opinionsmätning är 75 procent av amerikanerna för utsläppsbegränsningar på koldioxid.

- Det var en mycket väntad öppning, men bara en öppning. Trump vill skrota regleringen och visa för sina kärnanhängare att landet ska återerövras, säger Antto Vihma, klimatpolitisk analytiker vid Finlands Utrikespolitiska institut till tidningen Hufvudstadsbladet.

Trumps dekret orsakar knappast någon helomvändning i USA. Kalifornien håller fast sitt klimatmål på 40 procents utsläppsminskningar till 2030. Massachusetts, New Hampshire och New York siktar på minus 80 procent till 2050.

Clean Power Plan har gynnat USA:s ekonomi och sysselsättning, enligt byrån för förnybar energi (Irena). Antalet jobb inom förnybart ökade med 6 procent 2015, solenergijobben med 25 procent 2016. Solenergin sysselsätter 260 000 amerikaner, vilket är fler än olje- och gasutvinningen (177 000) och kolgruvdriften (50 000) tillsammans.

Kina väntas tack vare Trumps dekret öka sitt försprång som världsetta i investeringar i förnybart. USA är världstvåa i klimatutsläpp, och Clean Power Plan dess viktigaste inrikespolitiska instrument för att minska dem.

– Utan reglering kommer kolkraften att fortsatt utgöra en stor andel av USA:s energipalett, och det går stick i stäv med löftena i Parisavtalet, säger Vihma till HBL.

Donald Trump gjorde under sin kampanj ett stort nummer av att USA ska lämna Parisavtalet, men senare sa han ingenting om det. Vihma bedömer att Trump låter utrikesministern Rex Tillersons mer pragmatiska förhållningssätt köra över miljöskyddschefen Scott Pruitts ideologiska klimatförnekelse.

World Resources Institute påpekar att USA:s ekonomi har vuxit kraftigt trots att dess utsläpp har minskat, och att övergången till förnybar energi också är bra för folkhälsan och den nationella säkerheten. USA riskerar nu att missa chansen att skapa mer tillväxt och arbetstillfällen inom förnybar energi, enligt WRI.