Nytt hopp för solbränsle

Foto: RGBStock.com/Gesine Kuhlmann

Strävan efter att ta fram det ultimata billiga och miljövänliga bränslet med hjälp av solljus har tagit en spännande ny vändning.

En grupp experter på förnybar energi från University of Exeter i Storbritannien har öppnat vägen för en ny metod som kan producera vätgas från solljus och skapa ett rent, billigt och i stort sett outtömligt bränsle.

Forskarnas innovativa metod för att dela upp vatten i väte och syre med hjälp av solljus använder sig av en revolutionerande fotoelektrod, som absorberar ljus innan den sätter igång de elektrokemiska omvandlingar som gör det möjligt att utvinna vätgas ur vatten. Fotoelektroden är gjord av nanopartiklar av ämnena lantan, järn och syre.

Förutom att den är billig att tillverka tror forskarna att denna nya typ av fotoelektrod kan produceras i stor skala för användning världen över.

- Vätgas är ett lovande alternativt bränsle som skulle kunna ersätta fossila bränslen eftersom det har högre energitäthet än fossila bränslen (mer än dubbelt så hög), inte ger ifrån sig några koldioxidutsläpp och den enda biprodukten är vatten, säger Govinder Pawar vid University of Exeter.

Det främsta hindret för att framställa vätgas från vatten med hjälp av solljus har varit svårigheten att ta fram ett halvledande material som lämpar sig för processen. Forskarnas nya halvledarmaterial av lantanjärnoxid gav emellertid perfekta resultat, vilket gör det till den bästa kandidaten hittills för förnybar produktion av vätgas.