EU vill införa klimattullar - en god idé anser Midsummers VD Sven Lindström

Midsummers VD Sven Lindström. Bild: Midsummer

Nyheten om att EU-parlamentet vill att varor som importeras från länder utanför unionen ska beläggas med en extra tull om de exporterande länderna inte har tillräckligt ambitiösa klimatmål är en god nyhet, om än”too little, too late”, säger Midsummers VD Sven Lindström i en kommentar.

Syftet med förslaget är förstås att pressa fram tuffare klimatåtgärder från de exporterande länderna. EU har väldigt ambitiösa klimatmål men ”importerar” koldioxidutsläpp. Så vi har en mycket viktig miljöfråga här – men jag skulle också vilja föra in en näringspolitisk aspekt till detta.

Som läget är nu är nationella och europeiska tillverkare av t ex solpaneler rent diskriminerade till nackdel mot ”smutsigare” utomeuropeiska aktörer som kan sälja billiga produkter som solpaneler tillverkade med kolkraft till europeiska konsumenter utan att behöva följa nationella strikta miljökrav eller betala lokala miljöskatter. Vi har idag ett mycket märkligt system där svenska solpaneler producerade med grön el straffbeskattas jämfört med kinesiska ”kolkrafttillverkade” solpaneler som är tullfria.  

Inför bonus/malus för energinäringen

Ett bonus/malus-system skulle kunna förändra hela marknaden, såsom man gjort för bilindustrin. Detta borde rimligtvis omfatta höga koldioxidskatter. För att motverka en urholkad konkurrenskraft i förhållande till länder utan skatter borde dessa skatter fungera som moms, d v s vid export läggs inga skatter på det som exporteras men däremot beskattas import. 

EU-parlamentets förslag är välkommet men går inte tillräckligt långt för att skapa rättvisa spelregler mellan inhemska tillverkare och importörer. 

Vi bör även titta på hur importerade insatsvaror till produkter tillverkade i Sverige är producerade, i samband med utformning av skatter och regler för produkter. Det gäller särskilt insatsvaror som är kopplade till omställningen till en cirkulär ekonomi.

Dags att se över tullsatserna för insatsvaror

Mitt företag, Midsummer AB, tillverkar och säljer svensktillverkade solpaneler med marknadens i särklass lägsta koldioxidavtryck. Vår produktion är miljövänlig och vi betalar förstås svenska skatter, arbetsgivaravgifter m m – och sysselsätter ett hundratal personer. Import av kinesiska solpaneler är helt tullfritt. Dock måste Midsummer betala tull på alla ingående material i de solpaneler vi tillverkar i Sverige på ett energieffektivt sätt och med endast förnybara energikällor. 

Det borde finnas en regel för att alla ingående material och andra förbrukningsvaror till en tullfri vara automatiskt borde vara tullfria. Annars styr man ju produktion ut ur Sverige med dagens regler. Och det kan rimligen inte vara avsikten?

Text: Sven Lindström, VD, Midsummer