Att bo på en yta mindre än 20 kvadratmeter kallas "tiny housing" och började som en politisk rörelse i USA på 1990-talet. I dag har många hakat på trenden även i Sverige, rapporterar TT.
Tiny house-trenden, eller minihus-trenden, började som en social rörelse i USA på 1990-talet. Det handlar om människor som väljer att bo permanent i små hus, mellan 10 och 30 kvadratmeter, ofta på hjul. Men trots att tiny housing tog ordentlig fart igen efter den ekonomiska krisen 2008 handlar det inte enbart om att lösa en bostadskris eller att hålla nere sina boendekostnader. Det är lika mycket en rörelse med miljö- och hållbarhetstänk, och en strävan efter frihet och själslig ro.
Majoriteten av dem som har valt att bo så i USA har högre medelinkomst och högre utbildning än den gemene amerikanen, skriver TT. Det handlar alltså mer om ett personligt val än ett ekonomiskt tvång att skala ned sin boyta, säger socialantropologen Hege Høyer Leivestad, som har forskat kring andra rullande hem – nämligen husvagnsboende.
- Det finns många likheter, men också stora skillnader. Jag har studerat två olika grupper av personer, dels svenskar som har valt att bosätta sig i husvagn på en camping, dels engelsmän som valt att bo i husvagn på spanska Costa Blanca. För dessa två grupper är motivationen precis densamma som för de som väljer tiny housing, nämligen friheten, downsizing, slippa bolån och få chansen att äga sitt eget hem.
Men det finns också skillnader, menar Hege Høyer Leivestad.
- Den grupp jag har studerat har sällan en miljöaspekt med i sitt val att bo litet, medan tiny house-rörelsen bygger på att du själv ska bygga ditt eget hus med organiska material, gärna återvunnet.
Hon tror att vi kommer se fler minihus framöver, även i Sverige.
- Vi kommer nog att se olika former av nedskalat, mobilt boende i och med att det är så svårt för unga personer att äga sitt boende i dag. Men jag tror samtidigt inte att det är en boendeform som passar alla. Kanske vill du inte försaka yta, vatten, avlopp och andra faciliteter under småbarnsåren, till exempel.
En som valt att haka på trenden med ett minihus på hjul är Christoffer ”Nubbe” Svensson, 30 år. Förra hösten byggde han ett rullande hem, som drivs med pedalkraft och ett par bilbatterier, fullt utrustat med spis, diskho och sovplats – på två kvadrat, skriver TT.
- Jag har alltid gillat cyklar och driver en cykelaffär, dessutom hade jag inget eget boende utan bodde hos kompisar. Så när tanken dök upp hur jag skulle lösa min bostadssituation kändes ett cykelhus ganska kul, säger Christoffer, som än så länge inte har bott på heltid i huset, men har planer på att flytta in i det under sommaren.
Fördelarna med ett minhus på hjul är flera, enligt Christoffer.
- Först och främst är det friheten att kunna sova var man vill. Jag kan ju ta mitt cykelhus, trampa i väg och parkera i princip var jag vill. Det är ingen som kan hindra mig från att parkera i skogen eller vid en sjö.
Positiva faktorer är bland annat den obefintliga hyran och en slags själslig lättnad.
- Det påminner lite om att campa. Flera av prylarna här inne är sådant som campare använder, säger Christoffer och visar en orange påse som han fyller med vatten och hänger upp i ett träd när det är dags att duscha.
Toalettbestyren sköts utanför huset, men maten lagas inne på ett spritkök avsett för båtar. Diskar gör han i den lilla hon med en kran vars vatten kommer från en dunk på golvet. Mobilen laddar Christoffer i ett av de två USB-uttag som sitter bredvid köket och får sin ström av de bilbatterier som även driver cykeln framåt när han ska upp för en backe.
- På raksträckor är det inga problem att trampa utan extra hjälp, men när det går uppför får jag sätta på batteriet. Det laddas genom solceller på taket.