Nästan hälften av Sveriges Energi- och klimatrådgivare samlas nu i ett nationellt insatsprojekt med syftet att få fler villaägare att installera solceller på hustaken, rapporterar Falköpings Tidning.
Perioden april och november ska fokuseras på att informera kommunens invånare om fördelarna med solceller, både ekonomiskt och miljömässigt.
- Det är många som hör av sig och har frågor, säger Nina Ramsauer, energi- och klimatrådgivare på Falköpings Kommun till Falköpings Tidning.
Som en del av projektet kommer även andra informationsaktiviteter lanseras. Bland annat kommer Hugo Franzén följt av Peter Kovacs i september att hålla seminarium om solceller.
Men projektet ska framför allt innefatta att intresserade man höra av sig till Nina Ramsauer med frågor och funderingar.
- Det kan man alltid göra, men just nu erbjuds rådgivning specifikt för solenergi på villatak. Det är roligt att ha något konkret att jobba emot, att ha uppdaterad info och ett nära samarbete med andra kommuner, säger Nina.
- Jag tror många tycker det verkar krångligt och mycket att läsa in sig på med alla olika myndigheter och så. Man har inte hur mycket tid som helst och just den biten kan nog verka avskräckande.
- Solceller är lite i en brytningspunkt just nu. Det är inte bara tekniknördar och miljömänniskor längre, utan främst just vanliga privatpersoner som skaffar det.
Hon nämner att enligt henne är den enda nackdelen att Sverige har ljusa somrar och mörka vintrar. Något som ger ett ojämnt energitillskott, men som kan lösas.
- Under sommaren kan man sälja överskottet till elbolagen, för att under vintern komplettera med köpt el. Men solcellerna blir bättre och är redan så bra att det är lönsamt trots vårt vinterhalvår, säger Nina.