Bidirektionell omvandlare vinnare i effektkampen

En ny svensk uppfinning utmärker sig när det gäller energi- och effekteffektivisering. Energy Hub-systemet vann ESS Award 2016 på Intersolarmässan i München.

 

– Produkten föddes ur en idé där målet var att sänka den fasta nätavgiften på elräkningen. Det fiffiga är att vi kombinerar flera funktioner i samma teknik. Energy Hub producerar solenergi när solen skiner och maximerar nyttan av solcellerna med ett batterilager när solen har gått ner, vilket reducerar nätavgiften, säger Mats Karlström, försäljningschef på Ferroamp som har utvecklat Energy Hub.

Adaptiv strömutjämning

Tekniken heter adaptiv strömutjämning och tar bort strömobalanser som finns i fastigheters elsystem, så att huvudsäkringen kan sänkas. Något som inte är att förakta med tanke på att nätavgifterna har stigit med cirka 100 procent sedan mitten på 2 000-talet och 40 procent sedan Ferroamp bildades 2010. Att minska huvudsäkringen från 25 ampere till 16 ampere kan innebära en besparing på 3 000 kronor per år, beroende på vilket elnät man är ansluten till.   

– Man kan tjäna mycket på att kontrollera fastighetens effektuttag. Traditionella system med egna omvandlare från likström till växelström orsakar förluster i systemet när energin flyttas mellan apparaterna i ett stort antal omvandlingar. Energy Hub, som är en bidirektionell omvandlare, löser detta genom att flytta energin åt båda hållen mellan energislagen beroende på behov, helt automatiskt, säger Mats.   

Solceller och batterier kopplas till ett gemensamt likströmsnät. Energin från solcellerna går direkt till batterierna i ett energilager eller i en elbil. Eftersom uppfinningen i grunden flyttar energin mellan fastighetens fasledare kan den användas också i fastigheter som inte har solel eller batterier för att göra det möjligt att ladda elbilar utan att höja huvudsäkringen. Kunden kan sedan bygga ut med solceller.

– Dessutom mäter vi och lagrar fastighetens elförbrukning så att vi kan analysera och visa våra kunder hur dom använder sin energi, inte bara hur mycket. Vi vet att medvetande påverkar vanor, säger Mats.

Buffertzon som skydd

Strömutjämningen gör att fastigheten kan säkras ner och förbrukningen kontrolleras.

– De flesta fastigheterna med säkringstariff är översäkrade - att installera en högre huvudsäkring har hittills varit den naturliga lösningen när man har fått problem. Man köper sig en buffertzon som skydd. Med Energy Hub kan en större fastighet spara upp till 15 000 kronor per år, säger han.

Solen som energikälla går en strålande framtid till mötes, tror han.

– En investering i solceller innebär billig och miljövänlig el från dag ett. Ur ett miljöperspektiv är återbetalningstiden egentligen ointressant. För på 30 - 40 års sikt kommer solcellerna att producera el för ner mot 30 öre per kilowattimme. Detta är en säkrare förutsägelse än spekulationer i räntesatser och elpriser.

Mats erfarenhet är att det finns ett genuint intresse hos många människor att bo och agera klimatsmart. Dessutom visar nya erfarenheter att värdet ökar för fastigheter med solel. Som exempel tar han ett fall där en bostadsrättsägare annonserade inför försäljning att huset hade solenergi installerad samt erbjöd elbilsladdning. Antalet som kom för att titta på huset var betydligt fler än väntat, ägaren fick en massa frågor om solel och elbilar, plus att försäljningspriset slog nytt rekord.