Sonnen lanserar solenergilagringssystem i Sverige

Foto: Sonnen

Som en av världens ledande tillverkare av lagringssystem för solenergi lanserar nu sonnen sitt sonnenBatterie 10 performance i Sverige, ett särskilt högpresterande system som redan har bevisat sin förträfflighet på många europeiska marknader. Det tyska företaget fortsätter därmed sin globala expansion – styrt av visionen om ren och prisvärd energi för alla. Genom sitt "Skatteavdragsprogram för grön teknologi" kan husägare i Sverige få statsbidrag på upp till 50 000 kronor när de installerar ett sollagringssystem hemma.

sonnenBatterie 10 performance kan tillsammans med ett solcellssystem på taket (PV) täcka en betydande del av den årliga elförbrukningen i ett enfamiljshus som använder egenproducerad el. Lagringssystemet ger hushållen upp till 8 kW effekt i tre faser och en lagringskapacitet på upp till 55 kWh med sitt utbyggnadsskåp. Detta gör sonnenBatterie 10 performance särskilt lämpligt för att driva stora enheter som värmepumpar eller elbilar.

Det intelligenta högteknologiska lagringssystemet tillverkas i Tyskland med hjälp av litiumjärnfosfatbatteriteknik (LiFePO4). Denna kvalitetsmätare gör att sonnen kan erbjuda alla sina kunder en garanti på alla komponenter i 10 år eller 10 000 laddningscykler. sonnenBatterie 10 performance erbjuder en kostnadseffektiv möjlighet att bli en självförsörjande energiproducent och gör sina kunder mindre beroende av konventionella energileverantörer. Modulära förvaringsmodeller och expansionsmöjligheter möjliggör skräddarsydda erbjudanden för varje hushåll.

Genom att lägga till sonnenProtect 8000 till sonnenBatterie 10 performance kan hushållet utrustas med en komplett backuplösning. När lagringssystemet upptäcker ett nätfel kommer det automatiskt att aktivera sitt mikronätläge för att säkra hushållets försörjning. När nätet har återställts kommer systemet automatiskt att återgå till standardläge utan att ägarna behöver ingripa.

”Vi ser en enorm potential på den svenska marknaden där det finns en exponentiell ökning av efterfrågan på förnybar teknologi i bostäder. Vi är mycket glada över att lansera vår produkt i Sverige, där ”Skatteavdragsprogrammet” spelar en avgörande roll för fortsatt tillväxt i regionen”, säger Wenzel Brühl, Director of Growth Markets Europe på sonnen. "Avdragsprogrammet för grön teknologi" kommer att gälla från och med den 1 januari 2022. Detta program skiljer hushållsägares investeringar i grön teknologi från deras vanliga rotavdrag genom att lägga till deras skatteavdrag. Beloppet som kan dras av är 14,55 % av den totala investeringskostnaden för PV, 50 % för lagring och 50 % för EV-laddare, med en tröskel på 50 000 SEK per år per skattebetalare i hushållet (5 000 EUR). År 2021 har 516 miljoner kronor beviljats detta program.

När sonnen grundades år 2010 ägnade sig företaget åt målet att alla skulle ha tillgång till ren och prisvärd energi. Övertygelsen att människor redan kan generera ren, billig energi hemma och därmed bli så kallade prosumenter har gett upphov till produkter och tjänster som sonnenBatterie. En del av denna vision är att skapa ett nätverk för hushållen i en energigemenskap där dessa kan dela sin egengenererade energi med andra i samhället. Med start i Tyskland introducerar sonnen nu detta koncept i andra länder. Utöver sitt huvudkontor i Wildpoldsried finns sonnengruppen även i Berlin, Storbritannien, Italien, USA och Australien. Cirka 850 anställda arbetar redan för sonnen över hela världen. Andra marknader är Österrike, Schweiz, Belgien, Irland, Danmark, Spanien och Portugal.