Umeå Energi pionjär med unik lösning

Hittills har intresset för hyr-solcellerna varit stort både bland företag och privatkunder. Foto: Umeå Energi
Jonas Ström, produktutvecklare Umeå Energi. Foto: Umeå Energi

r Umeå Energi lanserade konceptet med att låta kunder hyra solceller var de först i Sverige att kunna erbjuda en produktfärdig helhetslösning för denna typ av elförsörjning. Intresset har varit ännu större än väntat och till våren monteras de första hyr-solcellerna på Umeåbornas tak.

Text: Caroline Lundgren

 

Umeå Energis paketlösning om uthyrning av solceller är unikt i Sverige, och ett av de första i Norden. I USA är det däremot ett beprövat koncept, och det var också dit Jonas Ström och de andra produktutvecklarna på Umeå Energi blickade när de först började fundera på idén. Tidigare hade elbolaget lanserat solceller till försäljning för sina kunder, vilket visade sig ha ett stort intresse. Men i slutändan var det få som faktiskt gick vidare till köp.   

– Vi funderade på vad det var som gjorde att folk inte gick vidare med att skaffa solceller. Vi visste att de var intresserade, så det var ju inte själva solcellen det var fel på. Därför tänkte vi att vi löser det med en enkelhet i tjänsten, berättar Jonas Ström.

Hyrtjänst

I enkelheten föddes alltså konceptet om hyrtjänsten. Umeå Energi tog hjälp av Eneo Solutions, och genom detta samarbete kunde de ta tjänsten till Sverige. Just solel som satsning, är enligt Jonas naturlig och självklar:

– Umeå Energi har satsat på det förnybara länge. Vi ser det som en stor del av framtiden och att möta klimatfrågan på ett bra sätt. I och med dagens teknikutveckling blir det också enklare att installera just solceller, det går att använda befintliga tak och i princip rulla ut en matta.

Även om det kan te sig intressant med en paketsatsning på hyr-solceller just i norra Sverige, har solenergin som trend precis börjat enligt Jonas, och den har potential att komma upp i stora produktionsmängder i hela landet:

– Fördelarna ligger främst i att produktionen är nära konsumtionen, och ger en makt över den egna energiförsörjningen. Sedan är det gott om soltimmar i Sverige. Längs med norrlandskusten är det exempelvis riktigt bra med soltimmar, med siffror som är jämförbara med delar av Tyskland.

Stort intresse

Hittills har intresset för hyr-solcellerna varit stort både bland företag och privatkunder. Runt 800 personer har anmält sig intresserade av tjänsten enbart i Umeåregionen, något som överstigit företagets förväntningar. Även om engagemanget varit stort, så har Umeå Energi har valt att låta processen med kunderna ta sin tid i uppstarten.

– Under de senaste månaderna har vi fört en dialog med de kunder som anmält sitt intresse, och nyligen skickade vi ut skarpa avtal. Just nu är vi i processen av att få in fler och fler påskrivna avtal, och till våren börjar vi sätta upp de första hyr-solcellerna men det är svårt i dagsläget att säga exakt hur många det blir, säger Jonas Ström.

I framtiden menar han dock att processen förmodligen kommer att kunna ha ett snabbare förlopp, och även kunna vidareutvecklas med till exempel lagring och andra framsteg. Men den viktigaste förändringen är den i kundkrets:

– Tidigare var det främst teknikintresserade äldre män som valde att investera i solenergi, men med den här lösningen ser vi att solceller öppnas upp för en större grupp. Det är till exempel flera småbarnsfamiljer i villa som har anmält sitt intresse, och det är såklart väldigt roligt att se.