Helios Nordic Energy säljer fem storskaliga solcellsprojekt

Foto: Helios Nordic Energy

Den svenska utvecklaren av storskaliga solcellsparker Helios Nordic Energy AB går in i sin hittills största affär med Commerz Real genom att sälja fem storskaliga solcellsprojekt med en total kapacitet på 246 MWp. Projekten ligger i SE3 och byggstart och överlämning till Commerz Reals Klimavest impact fund sker under 2023 och driftsättning sker från och med 2024.

Den producerade elen från de fem solkaftsparkerna motsvarar förbrukningen hos cirka 49 200 hushåll i södra Sverige där den också mest behövs.

 – Vi är mycket glada över att stärka vårt partnerskap med Commerz Real genom att ingå denna affär. Tillsammans har vi bevisat att storskaliga solcellsparker är en livskraftig elproduktionskälla även för Sverige, säger Andreas Tunbjer, vd för Helios Nordic.

Det här är den andra affären mellan Commerz Real och Helios i år, där den första affären slöts i början av maj. Ett av dessa projekt, King's Roar-projektet utanför Västerås, kommer vara den största solcellsparken som byggts i Sverige och kommer att nätanslutas under Q2 2023.

 – Solenergi växer snabbt och vi bevisar än en gång att det internationella fondkapitalet är redo att investera i den svenska kraftmarknaden. Det här är goda nyheter för Sverige eftersom det bidrar till att sänka kostnaderna för konsumenterna, säger Magnus Rahm, Projektchef på Helios Nordic.

Affären är den fjärde för Helios i år där totalt 15 projekt har sålts med en sammanlagd kapacitet på nästan 650 MWp. Den totala investeringen i dessa projekt uppgår till ca 4 miljarder kronor.

Helios Nordic Energy AB är en ledande svensk utvecklare av sol- och batterilagringsprojekt. Bolaget har säkrat mark för över 70 projekt i Sverige, Lettland och Litauen vilket motsvarar ca 2,3 GWp. 

Commerz Real är förvaltare av tillgångsinvesteringar i tyska Commerzbank AG med 50 års marknadserfarenhet och cirka 35 miljarder euro i förvaltat kapital. Företaget har investerat i solenergi sedan 2005 och i vindkraftverk sedan 2016. För närvarande förvaltar de mer än 50 solkraftparker och över 40 vindkraftparker på land och till havs med en total installerad kapacitet på mer än 1,5 gigawatt.

Setterwalls agerade legal rådgivare till säljaren i denna transaktion