Solfångare ska ersätta eukalyptusved för miljövänligare alternativ

Under våren genomförde Absolicon en förstudie inom programmet Demo Environment. Besöken tog plats hos tefabrikerna och har nu resulterat i samarbeten. Absolicon planerar för pilotinstallationer.

I Kenya förbrukar Eukalyptus plantagerna mycket vatten, torkar ut marken och förstör våtmarker. En del av den torkkatastrof som nu drabbar Östafrika beror på ändrad markanvändning. Absolicons solfångare kan generera ånga för att torka tebladen och ersätta de enorma mängder eukalyptusved som idag eldas, skriver tillverkaren i ett pressmeddelande.

WWF i Kenya har gjort en ansökan till Nordic Climate Fund (NCF) för ytterligare medel för att ta förstudiens resultat vidare och bygga ett antal pilotanläggningar.

Två företag samarbetar med WWF i projektet: Unilever med varumärket Lipton och ett kenyanskt stort privatägt bolag Sotik Tea. I projektet deltar även en kooperation av teodlare som tillsammans driver 60 tefabriker runt om i Kenya, KTDA.

Parallellt har även teknikföretaget Tealand Engeneering, som levererar utrustning till teindustrin i Kericho, sökt 1,8 miljoner kronor från Tillväxtverket i andra steget av programmet Demo Environment för att göra pilotinstallationer med Absolicons teknik.