En lovande framtid för den svenska solcellsmarknaden

Marknaden växer och har vuxit ganska snabbt, säger Johan Lindahl, talesperson för Svensk Solenergi. Det finns en tydlig ökning av installerad kapacitet och under fjolåret ökade den totala kapaciteten med 60 procent.

 

Plastsolceller, tunnfilmssolceller och kemiska solceller, ja det finns en hel del som händer i Sverige, speciellt när det kommer till forskning - där ligger vi i framkant inom många områden, berättar Johan Lindahl. Och flera av dessa tekniker är på väg att kommersialiseras av svenska företag. Frågan man kanske vill ha svar på är då, vad är det som har gjort att utvecklingen gick så snabbt?

– Marknadsutvecklingen har varit väldigt positiv de senaste åren, om ändå från relativt låga nivåer, säger Johan Lindahl. Den största anledningen bakom detta är att priserna har gått ner. En solcellsanläggning kostar idag en fjärdedel så mycket som för fem, sex år sedan. Man får fyra gånger mer för pengarna och det skapar en mer lönsam och attraktiv marknad.

IEA-PVPS

Förutom att vara talesperson för Svensk Solenergi representerar Johan Lindahl Sverige i en arbetsgrupp som är en del av IEA-PVPS. IEA är ett internationellt energiorgan som har en huvudorganisation och ett antal underorganisationer som jobbar inom specifika energiområden. PVPS är den del av IEA som jobbar med solceller, där Johan representerar Sverige bland 25 andra medlemsländer. Här diskuteras specifika frågeställningar i olika arbetsgrupper. Just Johans grupp hanterar kontinuerlig statistik och marknadsutveckling där statistik samlas in om bland annat installation, prisutveckling, regelverk, stödsystem med mera. I slutändan sammanställs allt i en världsomfattande övergripande rapport över hur världsmarknaden för solceller utvecklas.

– Vi presenterade nyligen vår stora trendrapport för marknaden 2015. Totalt spenderades omkring 918 miljarder kronor (100 miljarder dollar) i sektorn där de dominerande marknaderna för solceller var Kina, Japan, USA, Storbritannien och Indien.

Sverige fortsätter att utvecklas

Den svenska solcellsmarknaden fortsatte också att växa under 2015 som tidigare nämnt. Under året installerades det 47,4 megawatt, motsvarande en ökning med 31 procent jämfört med 36,2 megawatt som installerades 2014. Men för ytterligare utveckling behöver vissa faktorer fortfarande bearbetas.

– Den viktigaste frågan just nu för den svenska marknaden är en lösning kring energiskatten på egenkonsumerad el. I dagsläget måste större fastighetsägare som äger flera anläggningar betala energiskatt även på den el som produceras för eget bruk och aldrig matas in på elnätet. Det här har gjort att många större fastighetsägare har dragit i handbromsen. Tillkommer energiskatten på egenkonsumerad el blir anläggningarna olönsamma. Den näst viktigaste frågan ligger inte helt och hållet i Sveriges händer, men i dagsläget har man infört importtullar på solcellsmoduler från Kina i hela EU. Ett minimumpris har satts på importkostnaden. Det har gjort att prisutvecklingen för solcellsmoduler stått stilla de senaste åren i EU, men fortsatt att gå ner i resten av världen. Idag betalar vi mer för solcellsmoduler i EU än i andra delar av världen, samtidigt som vi fortfarande är beroende av olika stödsystem. Tillåter vi inte priserna att gå ner kommer vi vara fortsatt beroende av stödsystem. Att få bort importtullarna är en viktig fråga.

Johan ser dock positivt på den framtida svenska solcellsmarknaden.

– Systempriserna fortsätter trots allt att gå ner något och i dagsläget har vi en regering som är positivt inställd till solel och som tillsammans med Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna har satt ett energimål om 100 procent förnybar el till 2040. Jag tror definitivt på en fortsatt positiv utveckling.

 

 

FAKTA

IEA-PVPS

IEA är ett internationellt energiorgan som har en huvudorganisation och ett antal underorganisationer som jobbar inom specifika energiområden. PVPS är då den organisation som har hand om solceller, där Johan Lindahl representerar Sverige bland 25 andra medlemsländer.

Svensk Solenergi

Svensk Solenergi (SSE) är en branschförening, som med 154 professionella medlemmar representerar såväl den svenska solenergibranschen som de forskningsinstitutioner som verkar inom solenergiområdet.