Två nya solenergianläggningar ska på plats

Den ekonomiska föreningen Solkraft har som mål att installera två solenergianläggningar, den ena i Knoxhult och den andra i Hökön, skriver Smålänningen.

Planen är att ta anläggningarna i drift till hösten 2018.

Allt ska ha börjat med en person vid namn Göran Bengtsson, som tidigare arbetat med energifrågor för Eon, och Sven Henriksson som sysslat med olika projekt för en levande landsbygd, bland annat Lokalkött, enligt Smålänningen.

- Vi vill bli en ledande aktör i att marknadsföra och bygga ut solcellsanläggningar i Södra Sverige. Vi tror att om hållbarhetsmålen ska bli verklighet så måste det till initiativ som detta. Här blir det lite snack och mycket verkstad, säger Sven Henriksson till Smålänningen.

- Både Älmhults och Osby kommuner har en strategi om att 80 procent av elen ska vara miljövänligt producerad 2030. Men någon plan för hur det ska ske finns inte. Nu serverar vi en del av lösningen på ett silverfat, berättar Mette Adolfsson, en av deltagarna i projektet, till Smålänningen.

- Varje anläggning kommer att producera el motsvarande 40 villors årsförbrukning, berättar Göran Bengtsson till Smålänningen.

Investeringen omfattar 2,5 miljoner kronor per anläggning. Hälften förväntas fås från Älmhults och Osby kommuner. Resten hoppas man att företag och privatpersoner ska bidra till, genom att köpa andelar.

- Det kommer inte att delas ut någon vinst, utan den ska återinvesteras och vi hoppas kunna bygga solenergiparker i många byar framöver, säger Sven Henriksson till Smålänningen.