Eon lanserar batteri för solenergilagring

Solceller: Det nya batteriet från Eon är på 4,4 kilowattimmar och gör det möjligt att lagra solenergin under dygnet. Foto: Eon
Eons försäljningschef Karin Jarl-Månsson menar på att det nya batteriet är unikt på den svenska marknaden. Foto: Eon

Nyligen meddelade Eon att de lanserar ett nytt batteri som gör det möjligt att lagra solenergi. I slutet av mars 2017 väntas batteriet levereras till den svenska marknaden, men redan nu går det att anmäla sitt intresse.

– Intresset är jättestort, mycket större än väntat. Det finns en nyfikenhet kring batterier, och att det inte finns så många ännu på marknaden gör detta unikt, säger Karin Jarl-Månsson, chef för Eon försäljning.

 

Text: Caroline Lundgren

 

 

Eons nylanserade batteri är på 4,4 kilowattimmar och ett utav de första på den svenska marknaden. Med hjälp av batteriet kan solcellsägare lagra energi under hela dygnet, och enligt Karin Jarl-Månsson utöka sin användning.

 

– Det varierar ju såklart från anläggning till anläggning, men på ett ungefär kan man säga att om du får 40 procent av din el från solceller, så kan du utöka detta till 60 procent med ett batteri. Det ger en möjlighet för privatpersoner att producera en större del av sin egen el, vilket blir en insats för miljön och även något som kan bli en god affär.

 

En självklar källa

 

För Karin Jarl-Månsson är solenergi en självklar källa till el, och något som är i ständig utveckling. Särskilt i Sverige menar hon, har solenergin bara börjat.

 

– Vi tittar mycket på Tyskland som ligger långt framme inom solenergi. I Sverige är vi kanske där de var 2001, vid sin första köp-boom. Nu köper alla solceller i Tyskland. De har rätt subventioner som driver på i rätt riktning och det finns en stark drivkraft att få ut mer av anläggningarna.

 

Även Eon tittar på att få ut mer av anläggningarna. De moduler som erbjuds med det nya batteriet (2,22 kilowattimmar per enhet i två uppsättningar), kommer att kunna utökas i framtiden.

 

– Vi kommer lansera versioner med utökad flexibilitet framöver, med fler storlekar och fler moduler. Vi tittar på det kunderna är intresserade av, säger Karin Jarl-Månsson.