Genombrott för nytt solcellsmaterial

Solpaneler. Foto: Pexels

Amerikanska forskare har gjort ett genombrott när det gäller den kemiska formeln och tillverkningsprocessen för tandemsolceller med perovskitmaterial.

I samarbete med det amerikanska energidepartementets National Renewable Energy Lab och University of Colorado tror fysikprofessorn Yanfa Yan vid University of Toledo i USA att tandemsolceller med perovskitmaterial, som har mycket hög verkningsgrad, kommer att vara redo för att debutera i fullskaliga solpaneler för konsumentmarknaden inom en snar framtid.

- Vi tillverkar billigare solceller med högre verkningsgrad som ser mycket lovande ut när det gäller att hjälpa till att lösa den globala energikrisen, säger Yanfa Yan.

I en ny forskningsrapport beskriver forskarna hur de med hjälp av en kemisk förening kallad guanidiniumtiocyanat dramatiskt förbättrat de strukturella och optoelektroniska egenskaperna hos tunna perovskitfilmer bestående av en blandning av bly och tenn.

- Våra tandemsolceller med två lager av perovskimaterial levererar en hög verkningsgrad och skulle kunna sänka tillverkningskostnaderna för solpaneler, vilket är ett viktigt framsteg inom solenergi, säger Zhaoning Song vid University of Toledo.

Även om Yanfa Yans forskningsgrupp förbättrat perovskimaterialens kvalitet och processen för att tillverka dem till en låg kostnad återstår emellertid fler utmaningar.

- Materialkostnaden är låg och tillverkningskostnaden är låg, men materialets livslängd är fortfarande okänd, säger Zhaoning Song.

Dessutom påpekar Yanfa Yan att bly anses vara ett giftigt ämne.

- Jag är fast besluten att arbeta med solenergiindustrin för att säkerställa att solpaneler gjorda av det här materialet kan återvinnas så att de inte skadar miljön, säger Yanfa Yan.