Schletter monteringssystem för EnBW: s 300 MWp-projekt

Bild: Schletter Group

Den globala solenergitillverkningsföretaget Schletter Group har fått klartecken för ett av Europas största solprojekt. Företaget ska leverera monteringssystemen till solparkerna "Gottesgabe" och "Alttrebbin" i östra Brandenburg, dessa kommer ha en effekt på 150 MWp. De två anläggningarna är en del av ett regionalt solenergikluster byggt av det tyska energibolaget EnBW med en total effekt på cirka 500 MWp.

”Projekt av denna storlek spelar en viktig roll för att driva på expansionen av förnybar energi i Tyskland med konkurrenskraftig solenergi ”, betonade Sven Höpfner, Key Account Manager på Schletter Grupp.

Båda projekten byggs av EnBW utan statligt stöd. Leveransen av Schletter monteringssystem beräknas börja i april.

Under de kommande månaderna kommer cirka 700 000 moduler att installeras över ett byggnadsområde på cirka 250 hektar (125 ha i Alttrebbin, 122 ha i Gottesgabe).  

Schletters "FS Duo" -system kommer att användas vid monteringen. På grund av dess mycket korta installationstid och stora spännvidd är dubbelpolssystemet dels ekonomiskt och erbjuder en utmärkt hållbarhet och även hög bärförmåga. Monteringsborden är förankrade i marken på eldrivna fundament.

Operatören EnBW avser att driftsätta de två solparkerna i slutet av 2021. När de är färdiga kommer den kombinerade produktionen förväntas vara cirka 300 gigawattimmar el per år - tillräckligt för att leverera el till cirka 90 000 hushåll. Detta innebär en CO₂-besparing på cirka 200 000 ton per år.

Tillsammans med närliggande EnBW-solpark vid Weesow-Wilmersdorf - Tysklands största solpark hittills - kommer de i framtiden att bilda ett solkluster med en total effekt på nästan 500 MWp. Tillsammans kommer de tre projekten att kunna förse cirka 140 000 hushåll med miljövänlig solenergi.