Ovanlig idé: Gravplatser omvandlas till solkraftsparker i Spanien

Solkraftsparker i Spanien, Foto: Funsecur

Valencia, Spaniens tredje största stad, planerar att använda sina offentliga kyrkogårdar för energiproduktion. Tusentals solpaneler kommer att installeras på stadens offentliga kyrkogårdar i ett projekt som kallas Requiem in Power, eller RIP.

Solpanelerna kommer att placeras ovanpå mausoleer som finns på stadens offentliga kyrkogårdar. Projektet lanserades i maj i samband med de första installationerna, enligt Euronews.

Totalt kommer 6 658 solpaneler att installeras. De första 810 panelerna har redan installerats på Graun, Campanar och Benimàmet kyrkogårdar. Valencia strävar efter att göra projektet till den största solkraftsparken i hela landet.

Stadsägda byggnader

Den energi som produceras av solpanelerna kommer huvudsakligen att användas i stadens ägda byggnader.

Valencia utsågs till årets gröna huvudstad i Europa. RIP är en del av en bredare miljösatsning som syftar till att generera 27 procent av stadens energibehov från förnybara källor.

Portugal och Schweiz

Valencia är inte ensam om sitt projekt. Till exempel har solpaneler installerats på kyrkogårdar i Brière-Myrarna på Frankrikes västkust.

I andra delar av Europa placeras solkraftparker på allt mer unika platser. Till exempel rapporterade T&T om ett projekt i Portugal där 12 000 solpaneler installerades på en konstgjord sjö. I Schweiz installerades 5 000 solpaneler på väggen till landets längsta damm.

Källa: Tekniikka js Talous