Solar inleder bygget av nytt logistikcenter i Kumla

Det symboliska första spadtaget tog Anders Koppel (vd för Solar Sverige) tillsammans med Andreas Brorsson (kommunstyrelsens ordförande i Kumla) och Gustav Falkenström (vd för NA Bygg). Foto: Solar

Nyligen togs det första spadtaget för Solar Sveriges nya logistikcenter i Kumla. Centret beräknas tas i drift 2026 och blir navet för företagets distribution. Det symboliska första spadtaget togs av Anders Koppel, vd för Solar Sverige, Andreas Brorsson, kommunstyrelsens ordförande i Kumla, och Gustav Falkenström, vd för NA Bygg.

"Vårt nya logistikcenter kommer att stärka hela vår organisation och säkerställa god kapacitet under en väldigt lång tid framöver. Det kommer även att höja leveranskvaliteten och ge våra kunder ett bredare och djupare produktsortiment samtidigt som vi förbättrar arbetsmiljön för våra medarbetare. Vi är väldigt glada över det fina samarbetet med Kumla kommun och NA Bygg som har hjälpt oss realisera byggnationen", säger Anders Koppel, vd på Solar Sverige.

Detta är en viktig milstolpe för företaget. Logistikanläggningen är cirka 48 000 kvadratmeter stor och kommer att ligga på Via industriområde i Kumla. Hallsbergsföretaget NA Bygg är valda som huvudentreprenör.

– Vi på Kumla kommun är mycket glada över att äntligen vara här i processen och ser mycket fram emot att fortsätta förvalta den fina relation som vi och Solar har skapat. Det är extra roligt att detta är den största etableringen i kommunen på väldigt länge. Den kommer skapa många nya arbetstillfällen, säger Andreas Brorsson, kommunstyrelsens ordförande i Kumla.

Anläggningen kommer att byggas med en tydlig hållbarhetsvision och certifieras enligt miljöcertifieringsnivån BREEAM Excellent. Hela anläggningen kommer att vara självförsörjande genom solenergi.

Hållbarhet genomsyrar bygget av det nya logistikcentret, säger Anders Koppel. Företaget har påbörjat flera initiativ för att stärka biologisk mångfald. En ekolog har inventerat groddjur, och vi planerar ängsvegetation och inhemska växter.

Markarbetet startar omgående. Uppgrävd matjord transporteras till närliggande mark för att skapa ny åkermark och bibehålla jordbruksbalansen.