Karlstads Energi satsar på solkraft och lagring

Från vänster: Erik Kornfeld, vd och Erika Eriksson, affärsområdeschef energisystem och utveckling från Karlstads Energi tillsammans med Jonas Malmström, vd och Pelle Jonsson, säljchef på Yokk Power AB. Foto: Karlstads Energi

Karlstads Energi har investerat i två nya solparker med batterilagring. Denna investering stödjer företagets mål att öka mängden förnybar el i det nordiska elsystemet. Den verkliga innovationen är möjligheten att lagra solenergi, vilket gör solparkerna särskilt värdefulla.

– Batterilagring ger ökad flexibilitet i elnätet och gör det möjligt för oss att delta på stödtjänstmarknaden, säger Erika Eriksson, affärsområdeschef för energisystem och utveckling på Karlstads Energi. Dessutom, genom att producera mer förnybar el själva, kan vi erbjuda våra kunder värmländsk solel som en egen produkt, tillägger hon.

De två solparkerna, belägna i Deje och Klässbol, har byggts av Yokk Power AB. Överlåtelseavtalet för solparkerna undertecknades fredagen den 17 maj 2024. Solparkerna har tillsammans en potential att producera 1,4 GWh per år, och batterier med en effekt på 1,2 MW har installerats. Det finns även en option i avtalet att investera i ytterligare en solpark.

Ett naturligt steg för Karlstads Energi sedan årsskiftet är Karlstads Energi och tidigare Karlstads El- och Stadsnät ett gemensamt bolag.

– Vi vill vara den hållbara drivkraften som främjar utvecklingen i Värmland, säger Ola Sundgren (C), styrelseordförande för Karlstads Energi.