Franskt nystartat företag vill bygga Europas största solcellsfabrik

Carbon vill bygga en solcellsfabrik nära Marseille 2025 med en årlig produktionskapacitet på fem gigawatt. Det motsvarar tio till tolv miljoner solcellsmoduler. Foto: Carbon Solar

Med målet att stärka den europeiska solenergisektorn har det franska uppstartsföretaget Carbon satt en ambitiös agenda. Deras vision inkluderar en expansiv fabrik nära Marseille med kapacitet att årligen producera fem gigawatt i solceller från år 2025, vilket motsvarar upp till tolv miljoner solpaneler.

Trots tuff konkurrens från Kina, med en bransch som sett både konkurs och produktionsskifte, ser grundaren Pierre-Emmanuel Martin, med tre decenniers erfarenhet i energisektorn, en ljus framtid.

Statligt stöd

Martins strategi för att möta den asiatiska övermakten bygger på en kombination av konkurrenskraftig lokal tillverkning och statligt stöd, något den franska regeringen redan signalerat att de är beredda att erbjuda.

Carbon har inte bara ambitionen att ingå i den globala toppen inom solenergi till år 2030 utan också att, genom partnerskap, skapa en motsvarighet till Airbus inom solbranschen.

Djärvt steg

Det är ett djärvt steg i en cyklisk marknad där Martins optimism om en återhämtning för den europeiska solindustrin håller företagets ambitioner brinnande.

Källa: Carbon