Framåtgående energiprojekt - Brf Hammarby kaj och Ferla tar steg mot förnybar energi

Foto: Brf Hammarby Kaj

Ferla genomför en energiprojekt tillsammans med Brf Hammarby Kaj på fastigheten Bådan 1 som en del av föreningens resa mot en bättre energiklass. Projektet, initierat under 2023 som en del av ett forskningsprojekt finansierat av energimyndigheten, har nu fått grönt ljus för investering.

"Vår förening har länge strävat efter att förbättra energiklassningen av vår fastighet och det kändes naturligt att göra detta tillsammans med Ferla. Vi har sett många föreningar här i sjöstaden driva framgångsrika energiprojekt tillsammans med Ferla. Nu genomför vi ett elprojekt som inkluderar IMD, solceller och batterier," säger Peter Nordström, Projektansvarig för Brf Hammarby Kaj.

Brf Hammarby Kaj är ett bostadskomplex för personer över 55 år med 82 lägenheter och en totalyta på cirka 4 000 m2 A-temp. Föreningen är belägen i Hammarby Sjöstad.

Energiprojektet innefattar installation av IMD-el, solcellspaneler på taket och batterilagring. IMD möjliggör förbättrad egenanvändning av solenergi, medan batterilagret främst kommer användas för balansering på elmarknaden som Svenska kraftnät ansvarar för.

"Vi är väldigt glada över att Brf Hammarby Kaj har valt att samarbeta med oss i deras energiarbete. Investeringen i solceller och batterilagring utgör ett viktigt steg mot samhällets elektrifiering och omställning till mer förnybar energi, samtidigt som det är en mycket lönsam investering," säger Patrik Lindgren, Affärsutvecklare på Ferla.