Aneo startar Sveriges första skogssolpark

Solparken Henja i Gislaved är bland Sveriges största solkraftverk monterat på marken. Foto: Sunna Group.

Aneo har börjat producera el i Henja solpark (15 MWp), vilket är den första storskaliga solparken på skogsmark i Sverige. Företaget Aneo, som är inom förnybar energi, har påbörjat produktionen av solkraft i vad som är Sveriges sjunde största solpark och den första som är byggd på skogsmark. Henja solpark är större än någon tidigare markbunden solpark i Norge. Solparken i Gislaved har utvecklats och byggts i samarbete med det svenska utvecklingsföretaget Sunna Group, där Aneo blev delägare i september 2022.

Rekordsnabb process i Sverige Aneo har investerat cirka 100 miljoner kronor i sin första storskaliga solpark i Sverige.

– Vi har genomfört detta projekt på rekordtid. Från starten av projektutvecklingen till driftsättningen av parken har det endast tagit två år, tack vare våra duktiga partners i Sunna Group och en mycket effektiv process för tillstånd och anslutning till elnätet. Här kan vi i Norge lära oss något, säger Kari Skeidsvoll Moe, koncernchef för förnybar energi och tillväxt på Aneo.

Sunna Group är stolta över samarbetet med både Aneo och markägaren.

– Vi är mycket glada över att nu ha satt vår första solpark i drift, och detta på rekordsnabb tid – vilket visar att vår affärsmodell för projektutveckling ger resultat. Jag är särskilt stolt över vårt team och det nära samarbetet med Aneo, och tackar även markägaren, säger Marcus Qviberg, VD för Sunna Group.

Öppnar kraftverket för fri passage Henja solpark har en installerad effekt på 15,5 megawatt (MWp) och producerar årligen 15 gigawattimmar (GWh) el. Förutom att vara en av Sveriges största solparker är Henja också den största solparken utan stängsel. Kari Skeidsvoll Moe, koncernchef för Aneo, berömmer Sunna Group för deras arbete och anser att Henja solpark är ett exempel på en försiktig utbyggnad av förnybar energi, bland annat eftersom den är placerad på ett område som tidigare drabbats av bränder.

– På Aneo strävar vi efter en så skonsam utbyggnad av förnybar energi som möjligt. I Henja solpark kommer naturlig återväxt att följas under de kommande åren, vilket kommer att ge oss viktig kunskap för fortsatt utveckling av solkraft. Dessutom är solcellerna monterade utan stängsel, vilket gör att solparken är tillgänglig för både djur och människor.

Fakta om Henja solpark Plats: Gislaved, Jönköpings län (SE3)

Storlek: 15,5 MWp installerad effekt. Cirka 30 hektar, den sjunde största solparken i Sverige.

Antal paneler: Cirka 23 000 stycken.

Årlig beräknad produktion: 15 000 000 kWh (motsvarande årsförbrukningen för mer än 3000 hushåll)

Byggstart: Juni 2023

Driftsättning: Mars 2024

Investering: Cirka 100 miljoner SEK