Fasadgruppen förvärvar Elenta - Stärker närvaron i Oslo-regionen

Jan Erik Pedersen, Fasadgruppen, Trond Harbu, Elenta & Andreas Frostmann, Elenta. Foto: Fasadgruppen

Fasadgruppen utökar sitt utbud i Norge genom att förvärva en majoritetsandel i Elenta AS ("Elenta").

Elenta specialiserar sig på tjänster inom tak, solceller och energilagring i Oslo-regionen. Deras arbete inkluderar installation av blåa tak, som samlar upp vatten för att minska belastningen på dräneringssystemet, samt gröna tak med vegetation som bidrar till energibesparingar och regnvattenabsorption. De utför projekt både inom renovering och nyproduktion med fokus på industri och lager. Verksamheten befinner sig i en tillväxtfas och har en erfaren ledningsgrupp. Elenta har 17 heltidsanställda och hade en omsättning på över 24 MNOK under 2023.

"Elenta är en spännande förvärv inom en hållbar nisch, med en erfaren ledning och engagerade medarbetare. Bolaget har upplevt ökad efterfrågan på sina tjänster det senaste året i takt med att kundernas hållbarhetsfokus ökar. Vi ser också goda möjligheter till samarbete med våra befintliga bolag i Oslo", säger Jan Erik Pedersen, landschef för Fasadgruppen Norge.

"Genom att bli en del av Fasadgruppen får vi helt nya möjligheter att lyfta vår verksamhet till nästa nivå. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla vår affär och bidra till Fasadgruppens tillväxt i Oslo med omnejd", säger Trond Harbu, VD för Elenta.

Fasadgruppen förvärvar 60 procent av Elenta med option att köpa de återstående 40 procenten. Förvärvet finansieras av Fasadgruppen själva. Säljaren har förbundit sig att återinvestera en del av köpeskillingen genom att förvärva befintliga aktier i Fasadgruppen för cirka 0,7 MSEK inom tre månader efter tillträdet. De aktier som förvärvas genom återinvesteringen omfattas av en överlåtelseförbud (lock up-åtagande) under 60 månader. Tillträdet för Elenta förväntas ske under första halvåret 2024.