Soltech Energy - Året som trotsade utmaningar

Stefan Ölander, vd på Soltech Energy. Foto: Soltech Energy/Gustaf Kumlin

Året 2023 präglades av ökad osäkerhet med flera krig, inflation, höga räntor och en pågående klimatkris. Trots dessa utmaningar gjorde Soltech och solenergiindustrin stora framsteg. Koncernen växte till över 1 000 medarbetare och genomförde fem förvärv för att stärka sina positioner. Stora projekt inleddes inom koncernen, särskilt inom solparksområdet, där portföljen överstiger 1 000 MWp. Den organiska tillväxten var imponerande, 41 procent under januari-september, och nettointäkten översteg två miljarder kronor med förbättrad lönsamhet.

Vd Stefan Ölander är stolt över resultatet och betonar att fokus på kvalitet, lönsamhet och tillväxt har skapat goda förutsättningar. Han ser fram emot solenergiåret 2024 och pekar på stark global tillväxt, EU-direktiv om solceller och slutsatser från FN:s klimatmöte. I Sverige förväntas solenergi och gröna tekniklösningar fortsätta växa, trots lägre tillväxt på privatmarknaden under 2023 på grund av höga räntor och lägre elpriser.

Soltech Energy förbereder sig för den gröna omställningen och siktar på att befästa sin position som ledande aktör på solenergimarknaden. Tre höjdpunkter från 2023 inkluderar företagets tillväxt till över 1 000 anställda, förbättrad lönsamhet och bidrag till den gröna omställningen med storskaliga projekt.

För 2024 förutspår Soltech tre trender: en återhämtning på privatmarknaden med planerade räntesänkningar, en ökad fokus på hybridlösningar som kombinerar solenergi och tekniska lösningar, samt en ökad betoning på solceller på stora fastigheter för att möta EU:s energimål.