Sverige tar steg mot en av landets största hybridanläggningar för vind- och solenergi

Peter Braun, projektchef Sverige, Norge och Finland, European Energy. Foto: European Energy

Länsstyrelsen i Östergötlands län har godkänt European Energys planer för en solpark i närheten av vindparken i Grevekulla i Ydre kommun. Beslutet representerar ett ytterligare steg mot att skapa en av Sveriges största hybridanläggningar, där både vind- och solenergi genereras inom samma geografiska område.

– Om solparken byggs kommer den varje år att producera 43,7 GWh grön el, vilket motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för 8 800 villor. Genom att placera solparken intill den redan befintliga vindparken kan vi använda samma anslutning till elnätet, vilket ökar produktionen och ger en jämnare utmatning. Fördelen med vind och sol är att de producerar som mest vid olika tider på dygnet och under olika årstider, säger Peter Braun, projektchef för Sverige, Norge och Finland på European Energy.

Solparken i Grevekulla planeras på samma mark som vindparken, Grevekulla 1:7, och täcker en yta på 54 hektar. European Energy har genomfört samråd med samtliga berörda fastighetsägare och bostäder inom 500 meter och har tagit fram en miljökonsekvensbeskrivning.

Området karakteriseras av låga naturvärden och består främst av produktiv skog. I sitt beslut skriver länsstyrelsen att "det väsentliga samhällsintresset, nämligen produktion av förnyelsebar el, väger tyngre än de identifierade naturvärden som finns inom det ansökta området".

– Vi anser att länsstyrelsen för en klok resonemangsgång där man tar hänsyn till det stora och ökande behovet av el, vilket är nödvändigt för att möta efterfrågan på elförsörjning och för den gröna omställningen, säger Peter Braun.

Fakta om solparken i Grevekulla

  • Installerad effekt: 37 MWp
  • Förväntad årlig produktion: 43,7 GWh (jämförbart med årsförbrukningen av hushållsel för 8 800 villor, exklusive uppvärmning)
  • Yta: 54 hektar