Grön energiomvandling i Finland: Markägare drar fördel av sol- och vindkraft

I slutet av juni 2023 var Finlands vindkraftskapacitet 6 116 megawatt (MW). Foto: Finlands Vindkraftsförbund

I Finland sker en betydande omvandling inom energisektorn, där markägare nu har möjlighet att tjäna betydligt mer genom att hyra ut sin mark till sol- och vindkraftsanläggningar jämfört med traditionell jord- och skogsbruk. Denna förändring erbjuder en ny inkomstkälla för markägare och bidrar till landets växande förnybara energiinfrastruktur.

Sol- och vindkraftsföretagen erbjuder attraktiva hyresvillkor för markägare, med årliga hyror som överstiger de traditionella inkomsterna från jord- och skogsbruk.

- I vissa fall kan hyran för solenergiprojekt vara så hög som tusentals euro per hektar och år. Dessa belopp varierar beroende på plats, markens kvalitet och tillgång till elnätet, skriver nyhetssajten Yle Uutiset.

Allmän prisuppgång

Den snabba expansionen av sol- och vindkraftsprojekt i Finland drivs av den växande efterfrågan på förnybar energi. Mikko Tiirola från MTK:s skogsråd påpekar till nyhetssajten Yle Uutiset att medan de erbjudna hyresnivåerna ofta är betydligt högre än jord- och skogsbrukets avkastning, bör markägare överväga mer än bara den årliga hyresinkomsten innan de skriver på ett hyresavtal.

Det är viktigt att inkludera indexklausuler i avtalen för att hyran ska följa den allmänna prisuppgången under hela avtalsperioden. Dessutom bör avtal omfatta en uppsägningsklausul för att undvika att markägare eller hyresgäst blir låsta i avtalet om projektet försenas. Tiirola betonar att varje situation och avtal är unikt och rekommenderar att markägare använder sig av expertrådgivning, exempelvis från skogsvårdsföreningar, innan de skriver på avtalet.

Konkurrerande erbjudanden

För markägare som får ett hyreserbjudande finns det ingen skyldighet att skriva på avtalet. Det är en vanlig kommersiell förhandling där både priser och specifika villkor diskuteras. Dessutom kan markägare begära konkurrerande erbjudanden från andra energiföretag för att få en bättre jämförelsegrund.

Denna energiomvandling är inte bara ekonomiskt fördelaktig för markägare utan också ett viktigt steg mot en mer hållbar och grön framtid i Finland. Genom att främja användningen av förnybar energi bidrar dessa projekt till landets övergång från fossila bränslen till en mer hållbar energikälla, vilket är i linje med både nationella och globala miljömål.

Källa: Yle Uutiset