Den nya branschmässan Elmia erbjuder ett mångfacetterat seminarieprogram

Mässan går av stapeln på Elmia i Jönköping. Foto: Marcus Lindström

Solenergibranschen expanderar i rekordfart och förändringstakten är hög. Allt fler efterfrågar därför en mässa som är helt inriktad på solenergi, laddning, lagring och installation. Den 13 till 15 februari 2024 är det premiär för Elmia Solar, Nordens nya mötesplats för hela solenergibranschen på Elmia i Jönköping.

Av: Annika Wihlborg
 

b
Bland föreläsarna finns Cecilia Axelsson, Expert Installationsteknik på Installatörs- företagen. Foto: Peter Knutson

På Elmia Solar samlas representanter från alla delar av solenergibranschen, från leverantörer av solpaneler till installatörer och grossister. Flera internationella företag från bland annat Kina, Tyskland och flera nordiska länder finns representerade bland utställarna. Det planeras för 100-talet utställare på mässan, klara utställare är bland annat Nordmount, Fronius, Longi, och Ferroamp. Bland utställarna finns också Mälardalens universitet, som visar upp sina forskningsprojekt och forskningsresultat inom agrivoltaiska system där jordbruk och solceller samsas på samma mark.

Efter den första mässdagen arrangeras även ett branschmingel som erbjuder goda möjligheter att knyta nya kontakter under avslappnade former.
 

b
Mikael Nordlander, Utvecklingschef för Vattenfalls industrisamarbeten, kommer att delge publiken Vattenfalls syn på energisystemet och framtida lagringsmöjligheter.  
Foto: Peter Knutson

Seminarieprogram med fyra tydliga spår
– Nu pågår arbetet med att sätta ihop ett seminarieprogram som följer fyra tydliga spår: 
framtidens energisystem, utbildning och  kompetens, säkerhet samt framtidens elnät och markanvändning. Vår ambition är att sätta ihop ett program där såväl politiker som  forskare, beslutfattare och förstås även representanter från solenergibranschen kommer till tals via paneldebatter och seminarier. Seminarieprogrammet kommer även att innehålla internationella utblickar, säger Elin Rickardsson, projektledare för Elmia Solar 2024, som anordnas i samarbete med bland annat Svensk Solenergi.

E.ON kommer att tala på temat ”Elektrifieringen av Sverige”, medan Cecilia Axelsson, Expert installationsteknik på Installatörsföretagen, kommer att tala kring temat elsäkerhet. Ytterligare en höjdpunkt från seminarieprogrammet är Mikael Nordlander, Utvecklingschef för Vattenfalls industrisamarbeten. Han kommer att delge publiken Vattenfalls syn på energisystemet och framtida lagringsmöjligheter. En nyhet är att branschorganisationen Installatörsföretagen kommer att genomföra sin uppskattade halvdagskonferens Solteknikdagen i samband med Elmia Solar. Det är en kunskapsdag som ofta genererar ett stort intresse.  

b
Elin Rickardsson, projektledare för Elmia Solar 2024. Foto: Elmia