Solenergi blomstrar i Skottland: Forfars nya solpark stärker grön el

Skottlands allra största solpark på 20 megawatt finns för närvarande på Errol Estate i Perthshire. Foto: Elgin Energy

I nordöstra Skottland breder en ny solpark ut sig över 20 tunnland av Angus lantliga landskap, en satsning som förstärker regionens produktion av grön energi.

Ecosse Solar Parks, belägen nära Forfar, har en kapacitet på 6,7 megawatt och kommer att leverera energi direkt till det nationella elnätet. Solparken, som är ett initiativ av familjeföretaget Albamuir Ltd grundat 2019, är en del av en större satsning på lokala hållbara verksamheter, däribland Angus Biofuels och en närliggande förvaringsanläggning.

Angus Watson, som leder detta senaste solenergiprojekt, bygger vidare på den kunskap han fått från sina studier vid Robert Gordon University och sin erfarenhet inom familjeföretaget, som årligen producerar 6 gigawattimmar grön el.

En central del av verksamheten

Efter att ha lett projektet från start till mål, delar nu Watson med sig av sin kunskap till andra lokala företagare genom att erbjuda rådgivning och praktiskt stöd till de som är intresserade av att skapa egna solparker.

- Hållbarhet har alltid varit en central del av vår affärsverksamhet, säger Watson till mediet Energy Voice.

- Detta var ett helt nytt område för oss att bygga upp infrastrukturen i denna skala, men nu kan vi med vår erfarenhet hjälpa andra i området att starta sin egen grön energiproduktion.”

Projektet, finansierat med ett paket på 1,9 miljoner pund från Lombard Asset Finance, har fått beröm för att det förenar innovation och hållbarhet.

Snabb utveckling

- Solenergibranschen utvecklas i en otrolig hastighet och den största utmaningen vi stod inför var risken för att vår utrustning snabbt skulle bli föråldrad, förklarar Watson.

- Finansieringen gjorde det möjligt för oss att investera i den senaste infrastrukturen och därmed framtidsäkra parken.

Trots Skottlands rykte om få soliga dagar utgör solenergi redan en viktig del av landets elproduktionskapacitet och är tillräckligt för att försörja ungefär 90 000 hem, enligt organisationen Scottish Renewables.

Källor: Albamuir Ltd Press release, Lombar, Energy Voice