Solkompaniet bygger storskalig solpark på Hultsfred flygplats

Bild: Solkompaniet.

Solkompaniet tillsammans med Bouygues Energies & Services bygger en storskalig solpark på Hultsfred flygplats på uppdrag av Neoen och Alight. Arbetet har påbörjats under början av oktober 2023 och solparken beräknas anslutas till elnätet under våren 2025 för full kommersiell drift senare under 2025.

Med 100 MW på 136 hektar blir solparken i Hultsfred fem gånger större än de hittills största färdigställda parkerna i Sverige.

Neoen och Alight äger och utvecklar solparken som ska förse H&M-gruppen med förnybar el genom ett energiköpsavtal (PPA).

- Vi ser fram emot att bidra till detta genombrott inom svensk solkraft. Storleken på parken blir i nivå med de stora parkerna i Europa. Att bygga riktigt storskaliga solparker är det mest effektiva sättet att snabbt öka andelen billig förnybar el i Sveriges energimix. Affären visar också att kombinationen av Bouygues storskaliga internationella erfarenhet och vår expertis på nordiska förhållanden är ett vinnande koncept, säger Thomas Sparrmo, vd för Solkompaniet.

Jämte detta entreprenadkontrakt kommer Bouygues Energies & Services och Solkompaniet under de kommande 20 åren även ansvara för att underhålla anläggningen.

Ett solpark på 100 MW kan leverera mer än 100 GWh till elnätet, vilket motsvarar 18 000 bostäders årliga förbrukning av hushållsel.