Finlands nordligaste solcellspark planeras nära polcirkeln

Lappländska energibolaget Neve Oy planerar att lämna in en bygglovsansökan till Rovaniemi stad under hösten. Neve Oy

Företaget Neve Oy från Rovaniemi ansöker om finansiering för Finlands nordligaste solcellspark. Om det förverkligas skulle det vara betydande i Finlands och Lapplands skala.

- En 14 hektar stor solkraftspark planeras för Alakorkalo i Rovaniemi. Platsen ligger bara tio kilometer från polcirkeln, rapporterar finländska nyhetssajten Yle Uutiset.

Lappländska energibolaget Neve Oy planerar att lämna in en bygglovsansökan till Rovaniemi stad inom de närmaste dagarna.

Områdesplanen tillåter byggandet av en solenergipark. Den beräknade budgeten för solenergiparken skulle vara cirka 8–10 miljoner euro.

El för 500 hushåll

Neves vd Kristian Gullsten uppskattar att den nya parken skulle producera cirka 10 000 megawattimmar el årligen. Det motsvarar den årliga energiförbrukningen för cirka 500 eluppvärmda småhus.

Finansiering söks från EU-programmet, som anslår totalt 40 miljoner euro till finska solenergiprojekt. Finansieringsansökan är brådskande, eftersom ansökningsperioden snart går  ut .

Andelen solenergi som energiform ökar hela tiden

Solkraftens andel av Finlands elproduktion har ökat under de senaste åren. Fingrid förutspår att kapaciteten nästan kommer att tiodubblas i framtiden.

Utmaningar i november, december och januari

I Lappland planeras även en solcellspark för Torneå och Simo. Peter Lund, professor i teknisk fysik vid Aalto-universitetet, har tidigare sagt att solel är en mycket lämplig och lönsam energiform i norr. Enligt honom är de tre största utmaningarna november, december och januari. På sommaren är det dock mer solstrålning än i Centraleuropa.

Källa: Yle Uutiset