Priserna på solcellsmoduler i Tyskland faller till rekordlåga nivåer

Zugspitze, Tysklands högst belägna solcellsanläggning. Foto: Wikipedia Common, kredit: ILIOTEC Solar GmbH

Europeiska solcellstillverkare anklagar kinesiska företag för att föra priskrig. I Europa vill tillverkarna därför bortslumpa sina varulager. De anser sig vara utsatta för press i kampen mot den kinesiska konkurrensen, skriver tyska Handelsblatt.

- Om inget händer nu finns det en stor risk att europeiska solelproducenter kommer att få massiva problem under de närmaste månaderna, och vissa kommer till och med att gå i konkurs, står det i ett färskt brev från europeiska solenergiföretag till presidenterna för Europaparlamentet och Europaparlamentets kommission, citerar tyska mediet Handelsblatt.

Snabbt fallande priser

Drygt 40 företag från hela Europa skrev under detta brev. Dessa inkluderar den schweiziska solcellstillverkaren Meyer Burger, som har en produktionsanläggning i Freiberg, Sachsen, den tyska modultillverkaren Heckert Solar och nystartade Nexwafe.

- Hela den europeiska solenergiindustrin har varit offer för ett aldrig tidigare skådat priskrig i flera månader, säger Meyer Burger-chefen Gunter Erfurt.

Orsaken är de snabbt fallande priserna på solcellsmoduler. De har sjunkit med mer än 35 procent till 15 cent per watt inom sex månader.

Källor: Meyer Burger/Handelsblatt