Solen skiner inte för alla köpare av solenergiteknik

Solpanel modell mindre installeras. Foto: Pixabay: Kredit: lucascgouvea0

Solpanelmarknaden blomstrar i Tyskland. Tyska kriminalpolisen i delstaten Nordrhein-Westfalen varnar dock att det finns många bedragare som är på väg inom denna energisektor. 

Den som köper en investering bör vara vaksam. Alla leverantörer är inte välrenommerade. Bäst att kontrollera vid näringskataloger. Är ett sådant energisystem värt besväret? Branschens kännare i Tyskland anser det defnitivt. Innan man köper bör kunderna kontrollera erbjudandet noggrant. Och inte betala allt i förväg.

En tysk högkonjunktur

Prischocken för el och värme är fortfarande djup och samtidigt blir konsekvenserna av klimatförändringarna allt tydligare. Under dessa intryck upplever marknaden för solcellssystem (PV) i detta land en högkonjunktur.

Många konsumenter vill bli mer oberoende av energibolagen när det kommer till el och samtidigt göra sitt till att bygga ut förnybar energi. Tyska statliga Federal Statistical Office räknade till drygt 2,6 miljoner solcellssystem på landets tak och fastigheter i mars 2023, 16 procent mer än samma månad föregående år.

Kriminella energier

Men högkonjunkturen väcker också kriminella energier. Bedragare vill tjäna pengar på motiverade konsumenter och företag.

Nordrhein-Westfalens statliga kriminalpoliskontor (LKA NRW) känner till fall där hela system eller reservdelar erbjuds som inte är tillgängliga eller inte är godkända för den tyska marknaden.

-I  detta sammanhang har till exempel balkongsolsystem visat sig vara populära föremål, varnar LKA NRW. Flera av dessa solenergisystem har dock visat sig vara odugliga eller rent av farliga.

Sverige

Även i Sverige har flera äldre i Västerbotten fått besök av försäljare som vill få dem att köpa solceller med tvivelaktiga metoder - nu varnar anhöriga och Polisen, berättade Sveriges Radio Västerbotten nyligen.

Källa: Nachrichten om sonnensysteme